Gazprom utrostručio prihode, no primatelji spremaju prekid

Autor: Mladen Miletić , 02. rujan 2024. u 13:30
Foto: Reuters

Nakon prve godine u minusu još od 1999., ruski plinski div se nakratko oporavio.

Ruski plinski div Gazprom izvijestio je da mu se neto dobit u prvom polugodištu više nego utrostručio u odnosu na isto razdoblje 2023., na 10,9 milijardi dolara (iznad 1.000 milijardi rubalja), zahvaljujući rastu izvozu plina i kontroli troškova. Zamjenik izvršnog direktora Famil Sadigov također je na Gazpromovom Telegram kanalu objavio da je temeljna zarada u razdoblju od siječnja do kraja lipnja na godišnjoj razini porasla 19 posto, na 1,46 bilijuna rubalja zbog poboljšane trgovine naftom i porasta izvoza plina, uključujući i u Kinu.

Najveći svjetski proizvođač

Dodao je da je povećanje Gazpromovog udjela u projektu nafte i plina Sakhalin Energy u ruskom Pacifiku također poboljšalo financijske rezultate, dok je prilagođena neto dobit, osnova za isplatu dividende, dosegnula 779 milijardi rubalja u tih šest mjeseci.

Gazprom, najveći svjetski proizvođač i izvoznik energije, u 2023. je imao neto gubitak od oko 7 milijardi dolara i to je njegova prva godina u minusu od 1999., jer se njegova trgovina plinom s njegovim nekad glavnim prodajnim tržištem Europom smanjila zbog vojnog sukoba u Ukrajini. U međuvremenu, Rusija je nastavila diversificirati svoju trgovinu plinom nakon što je Zapad uveo sankcije bez presedana ruskim tvrtkama i pojedinaca zbog sukoba s Ukrajinom, te je učvrstila svoje veze s Azijom, a posebno s Kinom. Izvršni direktor Gazproma Aleksej Miler izvijestio je da je grupa u prvih osam mjeseci ove godine povećala izvoz prirodnog plina u Kinu za 37 posto.

Veze s Azijom

Inače, prošlog je tjedna iz Kremlja stigla poruka da će “u slučaju da Ukrajina ne pristane produljiti ugovor o tranzitu ruskog plina preko svog teritorija nakon što postojeći istekne 31. prosinca, europski potrošači osjetiti to u obliku viših cijena”. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov također je naznačio da bi Rusija, ako Kijev ne produlji ugovor, mogla pronaći alternativne rute, poput planiranog turskog plinskog čvorišta. Također je rekao da će Europa morati platiti više za plin od drugih dobavljača, uključujući i ukapljeni prirodni plin (LNG) koji dolazi iz SAD-a. Većina primatelja ruskog plina, koji prolazi tranzitnu rutu preko Ukrajine, najavila je da se priprema za prekid protoka krajem ove godine. Druga opcija je da Gazprom isporučuje dio plina drugom rutom, primjerice preko TurkStreama, Bugarske, Srbije ili Mađarske. No, kapacitet tih ruta je ograničen.

Komentirajte prvi

New Report

Close