Zeleno gospodarstvo
Petodnevna edukacija

Budući predvodnici zelene tranzicije u Šibeniku ‘brusili’ svoje vještine

Na ljetnoj školi ‘Co-creation for innovation’ sudjelovali studenti iz Hrvatske i Latvije.

Borivoje Dokler
28. kolovoz 2024. u 22:00

Krajem srpnja uspješno je završila ovogodišnja ljetna škola naziva ‘Co-creation for innovation’, središnji dio projekta REAL RIS. Projekt je, kao i škola, usmjeren na povećanje inovacijskog potencijala u segmentu urbane mobilnosti, posebno u onim zemljama Europe gdje su inovacijski pokazatelji još uvijek nešto skromniji.

REAL RIS nudi opsežan i inovativan obrazovni program namijenjen nastavnom osoblju i studentima u sustavu visokog obrazovanja te gradovima i općinama, integrirajući pri tome i predstavnike komercijalnog sektora. Ljetna škola u Šibeniku, kao jedna od ključnih aktivnosti projekta, odlična je platforma za povezivanje i zajedničko stvaranje svih dionika u sustavu mobilnosti i urbanog razvoja, a inovativna rješenja put su prema bržoj i lakšoj zelenoj tranziciji.

Foto: PD

Za uspjeh ljetne škole pobrinule su se tri partnerske organizacije: Regionalna energetsko-klimatska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA), ODRAZ – Održivi razvoj zajednice i VEFRESH, inovacijska agencija iz Rige.

“Takav format edukacije izlazi iz okvira uobičajene prakse, gdje – učenjem kroz rad u okruženju koje uvažava različite struke – pomažemo izgraditi odgovorne, obrazovane i agilne donositelje odluka za budućnost, kako onih tehnoloških, tako i političkih”, ističu organizatori ljetne škole.

Prešao granice Hrvatske

Grad Šibenik je već tradicionalno domaćin interdisciplinarnih ljetnih škola usmjerenih na razvoj prostornih i prometnih rješenja za povećanje kvalitete gradskog života. Međutim, ovo je prva godina u kojoj se ovaj petodnevni događaj organizirao i proveo u suradnji s Europskim institutom za inovacije i tehnologiju (EIT Urban mobility) te prešao granice Hrvatske. Naime, škola je okupila 19 domaćih i 8 latvijskih studenata, kao i dva obalna grada iz istih zemalja – Šibenik i Liepāja, koji su studentima ponudili stvarne izazove, ali i sudjelovali u razvoju rješenja.

Foto: PD

Program ljetne škole kombinira različite metode podučavanja, pri čemu je praktičan rad na rješavanju stvarnih problema urbane mobilnosti najzahtjevniji, ali i najzanimljiviji dio. Interdisciplinarni timovi okupili su studente viših godina raznih studijskih programa (geografije, arhitekture, urbanizma, krajobrazne arhitekture, prometa, sociologije, antropologije, elektrotehnike, računarstva, ekonomije i građevinskog inženjerstva), što je način rada s kojim se rijetko mogu susresti u redovnoj nastavi. Ujedno, to je i prilika da se pojedini problem urbanog razvoja sagleda iz više različitih perspektiva, a rješenje učini kvalitetnijim i sveobuhvatnijim. Posljednji dan ljetne škole, 26. srpnja, održan je okrugli stol u Tvrđavi Sv. Ivana u Šibeniku. Osim što je sedam timova predstavilo rezultate svog rada, događaj je pružio priliku za razgovor o ulozi razvoja znanja i novih tehnologija u postizanju zelene tranzicije obalnih gradova i društva u cjelini. Uz druge uvažene paneliste, događaju su se pridružili i Petar Mišura, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Grada Šibenika, Julije Domac, ravnatelj REGEA-e i posebni savjetnik Predsjednika Republike Hrvatske za energiju i klimu, Agnese Kalnina, veleposlanica Republike Latvije sa sjedištem u Budimpešti te Lucija Jusup, predstavnica Udruge gradova.

Sljedeće godine u Rijeci

Povratne informacije studenata i mentora su pozitivne, a sasvim je sigurno da inovacijski i suradnički potencijal mladih u sustavu visokog obrazovanja postoji te ga treba poticati i razvijati.

Foto: PD

“Primili smo sedamdesetak prijava za sudjelovanje na ljetnoj školi, što ukazuje na potrebu za ovakvim oblikom obrazovanja. Osim studenata, značajan su interes pokazali i potencijalni mentori i predavači, ne samo iz akademskog sektora, već i iz industrije i poduzetništva. Drago nam je da Hrvatska može postati točka međunarodne suradnje u provedbi obrazovnih aktivnosti na području održivog razvoja, a iste ćemo napore ulagati i dalje”, rekla je Petra Grgasović (REGEA), voditeljica projekta.

Naime, za sve koji ove godine nisu bili uključeni u provedbu ljetne škole, mogućnost je otvorena i sljedeće godine, kada će se – s osvježenim programom, novim izazovima te uz daljnju potporu od EIT Urban mobilityja – škola održati u Rijeci.

New Report

Close