HNB prodaje zlatne i srebrne numizmatičke kovanice. Cijena ide do 9.950 eura

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. kolovoz 2024. u 13:24
Foto: pixabay/ilustracija

Prodajna cijena u trenutku kupnje ovisit će o kretanju cijena zlata i srebra na otvorenom tržištu, napominju iz središnje banke.

Hrvatska narodna banka (HNB) priopćila je u srijedu da izdaje zlatne i srebrne numizmatičke kovanice “Dražen Petrović”, u povodu 60. obljetnice rođenja hrvatskog košarkaškog velikana Dražena Petrovića.

Zlatnici se izdaju u apoenima od 200 i 100 eura, a srebrnjaci u apoenima od osam, šest i četiri eura.

Autor likovnog rješenja zlatnika i srebrnjaka sveučilišni je prvostupnik kiparstva Nikola Vudrag.

“Na naličju kovanica autor nam približava motiv lopte u košu, simbol brojnih Draženovih uspjeha, dok ga lice kovanica predstavlja u košarkaškoj akciji, koju je publika u Hrvatskoj i svijetu toliko voljela gledati”, napisali su iz HNB-a.

Zlatne i srebrne numizmatičke kovanice “Dražen Petrović” pustit će se u prodaju 5. rujna, u količini ne većoj od 60 komada za zlatnu numizmatičku kovanicu od 200 eura te u količini ne većoj od 500 komada za zlatnik od 100 eura.

Srebrna numizmatička kovanica od osam eura izdaje se u količini ne većoj od 1000 komada, srebrnjak od šest eura u količini ne većoj od 2000 komada, a srebrna kovanica od četiri eura izdaje se u količini ne većoj od 4000 komada, priopćeno je.

Numizmatičke kovanice prodavat će Hrvatska kovnica novca, a očekuje se inicijalna prodajna cijena oko 9.950 eura za zlatnu kovanicu od 200 eura i oko 2.950 eura za zlatnik od 100 eura. Za srebrnu numizmatičku kovanicu od osam eura očekuje se prodajna cijena od oko 400 eura s PDV-om, za srebrnjak od šest eura od oko 160 eura s PDV-om te za srebrnu kovanicu od četiri eura od oko 80 eura s PDV-om. Prodajna cijena u trenutku kupnje ovisit će o kretanju cijena zlata i srebra na otvorenom tržištu, napominju iz središnje banke.

Komentirajte prvi

New Report

Close