U glavnom gradu susjedne države sve manje stanova za mjesečni najam. Nemoguća misija naći ga po ‘normalnoj cijeni’

Autor: Poslovni.hr , 28. kolovoz 2024. u 13:08
Foto: Shutterstock

Na online platformama tisuće stanova i apartmana za najam na dan, a samo jedan za dugoročni najam.

Informacija da neki njemački gradovi žele zabraniti Airbnb, platformu za iznajmljivanje smještaja, ne čudi. Ovaj potez sve je bliži velikim turističkim centrima koji se bore protiv masovnog turizma. Sportska i kulturna događanja ovoga su ljeta osvijestila Nijemce jer su zbog brojnih turista iz cijeloga svijeta, tvrde, počeli gubiti običan životni prostor.

Nemoguća misija

S njima bi se svakako složili svi oni koji u Beogradu, ali i drugim velikim središtima, pokušavaju jednostavno iznajmiti stan po “normalnim” cijenama, kao nekada. Gotovo je to nemoguća misija, čak i u središtu glavnog grada, gdje se sav raspoloživi smještaj nudi na dan po cijenama od 40 do 100 eura, ovisno o opremljenosti i kvaliteti.

Ni najbolji poznavatelji tržišta nekretnina, a ni država, koja bi ih trebala evidentirati do zadnjeg, ne znaju točan broj stanova koje imamo za ovakav najam. No, kada u pretrazi Bookinga i drugih stranica za kratkoročni smještaj, pa čak i domaćih platformi za iznajmljivanje, uđete u Beograd, lista sadrži tisuće stanova, kuća i apartmana koji su u ponudi. Za mjesečni najam može se naći samo jedan u centru grada, no cijene su previsoke. Bolja je ponuda na periferiji, gdje su nekretnine nešto povoljnije i dostupne zaposlenicima, obiteljima ili studentima.

Nikola Čobić, posrednik u prodaji i najmu nekretnina u tvrtki “City Expert”, kaže za Politiku da je sve manje stanova koji se iznajmljuju na mjesečnoj bazi te da je takvih ponuda u užoj gradskoj jezgri vrlo malo.

“Većina vlasnika stanova u centru grada bavi se dnevnim najmom jer im je to isplativ posao. Oni koji nude mjesečni najam traže dosta novca, a sve se promijenilo dolaskom Rusa u Srbiju, kada su cijene drastično porasle. Nastavi li se ekspanzija turizma u Beogradu, vrlo lako bi nam se moglo dogoditi ono s čime se sada nose veliki turistički centri u zapadnoj Europi – kaže Čobić.

Dodaje da cijene najma stagniraju zadnjih šest mjeseci do godinu dana, ali su prije toga jako porasle za 40-ak posto.

“Stan u centru grada, jednoipol ili dvosoban, s odvojenom spavaćom sobom i lijepo namješten, koji je najtraženiji, ne može se iznajmiti ispod 600 do 700 eura mjesečno, a prije je cijena bila oko 500. Primjećuje se pad kvalitete stanova za mjesečni najam izvan grada, budući da se u nedostatku smještaja svatko tko ima viška kvadrata odlučuje na najam, koji često zna biti neugledan, ali jeftin.”, dodaje Čobić.

Iznajmljivači u Beogradu već uveliko pričaju o Expu, koji bi, smatraju, mogao dodatno unaprijediti ovaj posao, s obzirom na to da očekujemo veliki broj posjetitelja iz cijelog svijeta.

Stručnjaci za nekretnine kažu da je još prerano o tome govoriti jer je najam smještaja “živa stvar” i sve je prilagođeno ponudi i potražnji.

Srbija, za razliku od drugih zemalja, ima ozbiljan problem s Bookingom kao najvećim oglašivačem smještaja, jer oni nemaju predstavništvo u Srbiji, a nude neregistrirane objekte i povećavaju sivu ekonomiju. Resorno ministarstvo do sada je u nekoliko navrata iniciralo sastanke s njihovim predstavnicima, no još uvijek nema konkretnih dogovora kako riješiti ovaj problem.

Siva zona

Država pokušava pronaći način kako spriječiti ovakav rad, a prije svega uvesti u legalne tokove, što je glavni cilj, sve objekte koji se bave ugostiteljstvom i smještajem.

Iako u svom poslovanju tvrde da poštuju zakone zemalja u kojima se oglašavaju, u Srbiji to očito nije slučaj, budući da naši propisi ne dopuštaju oglašavanje neregistriranih objekata. Zato je bilo govora da se ovaj slučaj podigne na razinu Europske unije kako bi se našlo rješenje. Sličnih problema prije ulaska u EU imala je i Hrvatska, ali i neke skandinavske zemlje koje su nakon dugo godina uspjele dovesti u red Booking.

U Srbiji samo 30 posto objekata oglašava smještaj putem ove platforme, a većina putem domaćih web stranica i običnih oglasa ili samo preporuka gostiju. Razlog zašto se manje reklamiraju na globalnim platformama su i provizije koje na ovim stranicama nisu zanemarive i naplaćuju se pri svakoj rezervaciji.

Komentirajte prvi

New Report

Close