Svijet novca
Ekonomija

Njemačka industrija nikako da uhvati korak

Vanjskotrgovinski suficit povećan je za 28,7 posto, na 138,8 milijardi eura.

Poslovni.hr
29. kolovoz 2024. u 22:00
Foto: Shutterstock

Njemačka industrija ne može zadržati korak, a kamoli uhvatiti zalet. Narudžbe su bile u recesiji šesti mjesec zaredom u lipnju, priopćio je u ponedjeljak Nacionalni zavod za statistiku.

Lipanjski izvoz bio je 0,2 posto manji od svibanjskog i 6,2 posto slabiji nego 12 mjeseci ranije.

Prije svega, slabije su poslovali veliki sektori gospodarstva: automobilska industrija je od svibnja zabilježila izvozni minus od 0,9 posto, a strojarska od 0,7 posto.

Istodobno, recesija u automobilskom sektoru produljena je na sedamanaesti uzastopni mjesec.

U robnoj razmjeni s inozemstvom i izvoz i uvoz su u prvom polugodištu pali, izvoz na godišnjoj razini za 1,6 posto, na 801,7 milijardi eura, a uvoz za čak 6,2 posto, na 662,8 milijardi, kažu statističari.

Vanjskotrgovinski suficit povećan je za 28,7 posto, na 138,8 milijardi eura. Uglavnom su slabije izvozili veliki sektori gospodarstva: automobilska industrija zabilježila je izvozni deficit od 2,4 posto, a strojarska industrija od 4,4 posto. Slično je djelovala i kemijska industrija. Najvažnija izvozna tržišta u prvoj polovici godine bila su SAD, Francuska i Nizozemska, a sve je važnija i Poljska. Njemačka je najviše uvozila iz Kine s kojom je zabilježila vanjskotrgovinski deficit od 25,3 milijarde eura. 

New Report

Close