Uz ‘povratak miru’, Indiju zanima i poslijeratna obnova Ukrajine

Autor: Mladen Miletić , 22. kolovoz 2024. u 22:01
Foto: Reuters

Poljska s Indijom želi strateško partnerstvo u sektorima poljoprivrede, informacijske tehnologije, sigurnosti, novih tehnologija…

Nakon dvodnevnog posjeta Poljskoj indijski premijer Narendra Modi uputio se prema Ukrajini, nekoliko tjedana nakon što je tijekom putovanja u Moskvu navukao bijes Ukrajinaca zagrlivši ruskog predsjednika Vladimira Putina. Modi je prvi šef indijske vlade u posjetu Ukrajini i prvi u 45 godina u posjetu Poljskoj, saveznici Kijeva.

Nezapamćen gospodarski rast

“Upravo sam sletio u Poljsku. Veselim se točkama na dnevnom redu. Ovaj će posjet potaknuti daljnje indijsko-poljske odnose na obostranu korist”, pisao je Modi na poljskom i engleskom na svojoj stranici na X-u. Indijski premijer sastao se s poljskim kolegom Donaldom Tuskom, a potom i sa šefom države Andrzejem Dudom. S Indijom “želimo potpisati strateško partnerstvo, kao što ga imamo s Južnom Korejom, Japanom i Kinom, koje pokriva politička, diplomatska, komercijalna, znanstvena i kulturna područja”, izjavio je u srijedu zamjenik poljskog ministra vanjskih poslova Wladyslaw Teofil Bartoszewski. “Radi se o suradnji u sektorima poljoprivrede, informacijske tehnologije, sigurnosti, novih tehnologija, posebice zelenih tehnologija, a Indija ima i vrlo razvijenu svemirsku industriju”, dodao je Bartoszewski, prenosi novinska agencija PAP.

Ubrzo nakon dolaska u Poljsku, indijski je premijer položio vijenac na spomenik vladaru nekadašnje indijske pokrajine Nawanagara, koji je tijekom Drugog svjetskog rata zbrinuo tisuće siročadi iz Poljske.

Prije kretanja na put iz Indije, Modi je pozvao na “povratak miru”. “Kao prijatelj i partner, Indija se nada brzom povratku mira i stabilnosti u regiju”, izjavio je na društvenim mrežama.

U čemu je “kvaka” Modijeva posjeta zemljama istočne Europe? Iako Indija uvozi više od 40 posto svoje nafte i oko 60 posto svog oružja iz Rusije, kao i velike količine ugljena, gnojiva i plemenitih metala, Ukrajina je također važan gospodarski partner za Indiju i potencijalno područje za postrastnu projektnu obnovu razorene zemlje. Modijev posjet Kijevu također treba gledati i u svjetlu ambicije da Indiju postane glavni igrač na svjetskoj pozornici, bez kojega se nijedan problem ne može riješiti i koji ima pravo i sposobnost biti dio bilo koje formule za pomirenje sukobljenih interesa između autokracije i demokracije.

Premijer pod čijim je vodstvom najmnogoljudnija zemlja svijeta ostvarila nezapamćen gospodarski rast, na sve načine nastoji do kraja svog političkog vijeka Indiju dovesti do statusa treće gospodarske sile svijeta. Modijev govor tijela pri susretima sa svjetskim državnicima mogao bi se opisati i kao “srdačno suzdržan” – sa svakim dobar, ali ne previše dobar.

Indija kao posrednik?

Time se dodatno potvrđuje strategija građenja statusa nesvrstane Indije, čak i nezavisnije nego što je tradicionalno bila, i o partnerstvu je stoga Modi spreman razgovarati sa svima.

Imajući u vidu i Modijev nedavni susret s Putinom, posjet Ukrajini i susret sa Zelenskim vraća Indiju i kao mogućeg posrednika u rješenju krize koja je blokirala Europu. Upravo je na tu kartu “pucao” Peking. Veliki azijski konkurent mogao bi ga prestići.

Komentirajte prvi

New Report

Close