Prva online poljoprivredna investicija, koja ima više od 5000 zasađenih oraha, tokenizirala je svoja stabla oraha

Autor: Miroslav Kuskunović , 21. kolovoz 2024. u 07:02
Foto: Shutterstock

Prva online poljoprivredna investicija, koja ima više od 5000 zasađenih oraha, tokenizirala je svoja stabla oraha.

Srpski startup The Walnut Fund spojio je poljoprivredu s kripto svijetom i stvorio nešto potpuno novo u Srbiji. Prva on-line poljoprivredna investicijska platforma, koja trenutno ima više od 5000 zasađenih oraha u Srbiji, tokenizirala je svoja stabla oraha.

Podjela dobiti

To znači da svatko tko bude investirao u stablo oraha dobiva token koji mu daje pravo na podjelu dobiti. Ideja je počela iz vrta jednog od osnivača koji je 2016. godine imao ideju da posadi za sebe orahe i angažirao grupu prijatelja da mu pomognu u sadnji.

“Shvatili smo da je to težak posao, a nije lako naplatiti prijatelju, pa smo riješili da mu naplatimo u stablima. Tada smo shvatili da je to zanimljiv biznis model”, kaže Milan Žikić, jedan od osnivača The Walnut fonda.

Komisija za vrijednosne papire odobrila je objavljivanje bijelog papira kompaniji The Walnut Fund. Bijeli papir, koji je preduvjet za pokretanje inicijalne javne ponude 4400 TWE_R tokena nominalne vrjiednosti 6.000 RSD po tokenu, sadrži sve nužne informacije koje omogućavaju investitorima da donesu informiranu odluku u vezi sa sudjelovanjem u spomenutoj ponudi.

“Naša prva ponuda digitalnih tokena u Srbiji, usmjerena na ulaganje u poljoprivredu, lansirana je sa velikim uspjehom. U roku od samo 10 radnih dana, prodano je 1854 tokena, što predstavlja više od polovice dostupnih. Ovo je zaista impresivan rezultat, imajući u vidu da se radi o potpuno novom načinu investiranja. Ova inicijativa, prva odobrena od strane Komisije za vrijednosne papire u sektoru poljoprivrede, postavlja novi standard na tržištu kapitala u Srbiji”, kaže Milan Žikić.

Ova inovacija u poljoprivredi je prva u Srbiji, a među prvima u Europi. Pored toga, ova inovacija je potpuno sigurna i transparentna, što je od izuzetnog značaja za investitore. Na ovaj način spojili su moderne tehnologije, moderne financije i poljoprivredu da osiguraju da svi zajedno imaju benefit od poljoprivrede i ona nastavi rasti.

“Proces kupovine tokena je izuzetno jednostavan i može se obaviti online za samo nekoliko minuta. Sve što je potrebno je da korisnici kreiraju nalog, odaberu željeni broj tokena i potvrde kupovinu. Najvažnije, cijeli proces je dizajniran s fokusom na sigurnost i transparentnost. Kupovina je potpuno sigurna jer je podržana blockchain tehnologijom, a plantaža oraha, koja se nalazi u općini Rekovac kao i naše ostale plantaže, upravljane su od strane tima iskusnih stručnjaka sa dugogodišnjim iskustvom u poljoprivredi. Ova kombinacija tehnologije i stručnosti garantira stabilnost i uspjeh investicije. Vrijedno je napomenuti da je ovo naš prvi odobreni token i vezan je za specifičnu lokaciju i za određeni broj stabala, a da nova emisija tokena vezana za novu lokaciju koja je u ponudi tek dolazi”, objašnjava Žikić.

Ono što ovaj model čini izuzetno privlačnim su ključne prednosti od kojih se ističe transparentnost – korištenje blockchain tehnologije osigurava da su sve transakcije potpuno transparentne. Investitori mogu pratiti projekte u realnom vremenu, što pruža dodatnu razinu sigurnosti i povjerenja. Svaki korak je osmišljen tako da investitorima pruži maksimalnu udobnost i sigurnost prilikom ulaganja.

Prednost je i to što se, kako ističu vlasnici tvrtke, i to što profesionalno brinu o plantaži.

Kvaliteta plodova

Tim iskusnih profesionalaca svakodnevno se brine o uzgoju, čime želimo osiguravamo visok prinos i kvalitetu plodova, što direktno utječe na stabilnost prihoda za investitore, kažu.

“Mnogi investitori vide ovo kao način da svojoj djeci osiguraju dugoročne pasivne prihode. Trenutno imamo oko 12.000 stabala na dvije lokacije, a u pripremi je i nova plantaža, za koju će uskoro biti izrađen bijeli papir, što će omogućiti novu emisiju tokena. Što se oraha tiče, nakon ove posljednje plantaže u Panoniji razmotrit ćemo daljnju dinamiku projekta. Imamo sjajno iskustvo iz prethodne dvije godine, zaista je broj investitora koji dolaze iz različitih zemlja impresivan, dobar dio Europe, SAD-a, Kanade, UAE-a i druge zemlje”, kaže Žikić.

Projekt tokenizacije proveden je uz podršku partnera iz Projekta Velika mala privreda, koji financira USAID.

Komentirajte prvi

New Report

Close