Drugi najveći proizvođač krumpira u EU su prošle godine bila je Francuska sa udjelom od 17,9 posto, a treći Nizozemska 13,4 posto.
Spomenute tri zemlje su prošle godine činile većinu, konkretno 55,4 posto cjelokupne proizvodnje krumpira u Europskoj uniji.
Proizvodnja u EU je blago porasla u odnosu na 47,5 milijuna tona iz 2022, ali je dugoročni trend izrazito negativan, objavio je Eurostat.
Ako usporedimo prošlogodišnje podatke sa onima iz 2000. godine, proizvodnja krumpira u Europskoj uniji je smanjena za 36,7 posto, odnosno za 27,9 milijuna tona.
Prema podacima iz 2020, u Europskoj uniji je registriran 9,1 milijun poljoprivrednih kućanstava, od kojih je milijun kućanstava proizvodilo krumpir.
Jako mali broj kućanstava u EU, samo 25.000 ili 2,5 posto, proizvodi organski krumpir.
Najveći postotak domaćinstava koja se bave proizvodnjom organskog krumpira je zabilježen u Austriji i iznosi 25,6 posto.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu