Prosječna cijena kvadrata u Podgorici prvi put skočila na 2000 eura

Autor: Poslovni dnevnik , 09. kolovoz 2024. u 07:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Cijene su u proteklom tromjesečju u prosjeku rasle tri posto, a u prošloj godini 13 posto.

Cijene stanova u najvećim crnogorskim gradovima nastavljaju rasti. Kako je najavio tržišni analitičar Darko Đikanović iz agencije Adriatic Advisors, cijene su u proteklom tromjesečju u prosjeku rasle tri posto, a u prošloj godini 13 posto, piše portal Investitor.me.

U Podgorici su cijene zabilježile kvartalni rast od 3%, pri čemu je prvi put prosječna jedinična cijena dosegla 2.000 eura.

Snažan rast na Cetinju
Na obali Herceg Novi, Kotor i Ulcinj ostvarili su nešto veći rast u odnosu na Bar, Tivat i Budvu, koji su ostali relativno stabilni. Cetinjska središnja regija zabilježila je značajan rast cijena, dok je Nikšić zabilježio blagi pad. Cijene na sjevernim tržištima Žabljaka i Kolašina ostale su stabilne, dodao je Đikanović.

Prema podacima Monstata, u 2023. godini uknjiženo je 365.139 stanova od 632.083 stanovnika. To je oko 50.000 stanova više u odnosu na posljednji popis iz 2011. (316.083). Tada je bilo oko sedam tisuća stanovnika manje, a prosječni četvorni metar stana stajao je 1307 eura. Pojašnjava da je u posljednja tri do četiri mjeseca smanjen broj klijenata iz Rusije i Ukrajine, dok im se najčešće obraćaju državljani Turske, uglavnom zbog iznajmljivanja stanova i poslovnih prostora. Ona ne predviđa pad cijena, ali ni rast.

Kretanja u obalnim gradovima

Herceg Novi, Kotor i Ulcinj ostvarili su nešto veći rast u odnosu na Bar, Tivat i Budvu, koji su ostali relativno stabilni.

Interes za nekretnine u Crnoj Gori raste iz godine u godinu, pa je sada, kako kažu u Odboru za građevinarstvo Privredne komore, veća potražnja od ponude, što je glavni razlog vrtoglavog rasta cijena kvadrata u svim zemljama. gradovima. Da su cijene porasle, potvrđuju i agencije za nekretnine. Stan pod takvim uvjetima mogu dobiti samo oni s krupnijim novčanikom.

I dok mi sanjamo Europu, europske smo standarde, barem u cijenama nekretnina, odavno dosegli. Ipak, Evropa je doživjela pojeftinjenje stanova, ali ne i mi, ocjenjuje Javni servis RTCG.

“Prošle godine je došlo do pada cijena u Europi, ali ne iu Crnoj Gori. Paralelno, u prvom kvartalu 1460. godine iu zadnjem kvartalu 1790. godine došlo je do rasta cijena od 450 eura po kvadratu”, rekao je Veselin Radulović iz Agencije za nekretnine. Iako nam se čini da zgrade niču na svakom uglu, potražnja je puno veća.

“Potražnja postoji, stanovi se kupuju, ali stanova nema na tržištu i mislim da je glavni problem inflacija. Inflacija novca, a zatim i mala, nedovoljna ponuda stanova koja bi zadovoljila potražnju prvenstveno inozemnih kupaca. Domaće stanovništvo po ovim cijenama teško može priuštiti stan”, rekao je predsjednik Odbora za graditeljstvo PKCG Mile Grujić.

Reakcija države
Situaciju dodatno otežavaju i kamate koje su uslijedile nakon poskupljenja kvadrata. Ono što treba istaći jeste da se prošle godine kupovina stanova vršila iz kredita, a kamate su rasle, što svakako nije išlo na ruku ljudima koji su željeli da kupe stan”, rekao je Radulović.

Da bi crnogorski građani mogli doći do stana, neophodna je reakcija države. Veća ponuda stanova, ako banke nekako reguliraju situaciju s kamatama i država, aranžmanom kao kod programa 1000 plus, zamijeni dio stanova po povoljnim uvjetima, dovela bi do stabilizacije cijena stanova, rekao je Grujić.

Cijena četvornog metra stana linearno je rasla od sjevera prema jugu. Ali i to se promijenilo, pa je osim velike potražnje za stanovima u Podgorici i na moru, najpopularniji postao Kolašin.

Idu od 1.500, pa čak i do 3.000 po kvadratu”, rekao je Radulović. “U Kolašinu kvadrat stana košta i do 3.000 eura”, rekao je Tiho Rakočević iz Agencije za nekretnine.

I dok svi čekamo da se zaustavi rast cijena stanova, sugovornici TVCG kažu da je to neizvjesno. Sigurno je samo da će ovakvo stanje potrajati sve dok stranci budu kupovali skupe stanove.

Komentirajte prvi

New Report

Close