Alta banka dokapitalizirana s 27 milijuna eura

Autor: Poslovni dnevnik , 09. kolovoz 2024. u 07:00
Prikupljena sredstva koristit će se za potporu redovnog poslovanja banke i provedbu njezinih razvojnih planova/Shutterstock

Prikupljena sredstva koristit će se za potporu redovnog poslovanja banke i provedbu njezinih razvojnih planova.

Srpska Alta banka objavila je ovih dana da je novom emisijom dionica povećala temeljni kapital za 3,16 milijardi dinara (27 milijuna eura), prenosi SEENews.

Alta banka izdala je 312.954 običnih dionica po nominalnoj vrijednosti od 10.100 dinara, navodi se u podnesku Središnjem registru za vrijednosne papire Srbije (CRHoV) prošli tjedan.

Kreditor je na izvanrednoj skupštini dioničara održanoj u srpnju odlučio o dokapitalizaciji, a sve novoizdane dionice otkupio je jedini dioničar Alta banke, Alta Pay grupa.

Prikupljena sredstva koristit će se za potporu redovnog poslovanja banke i provedbu njezinih razvojnih planova, priopćeno je u srpnju iz Alta banke.

Alta banka također je u svibnju dokapitalizirala za 2,3 milijarde dinara izdavanjem 227.722 običnih dionica Alta Paya. Od 6. kolovoza temeljni kapital Alta banke podijeljen je na 957.718 dionica, pokazuju podaci CRHoV-a.

Dionice banke povučene su s Beogradske burze u rujnu 2023., nakon što je Alta Pay kupio 100 posto dionica banke.

Alta banka promijenila je ime iz Jubmes banke 2020., godinu dana nakon što je Alta Pay otkupio državni udio od 28,51 posto u Jubmesu za 5 milijuna eura, postavši najveći pojedinačni dioničar banke. Alta Pay je u vlasništvu srpskog poduzetnika Davora Macure, a nedavno se o njoj dosta pisalo u kontekstu ponude za Addiko banku od koje je naknadno ipak odustala.

Alta banka ima devet poslovnica u Srbiji, navodi se na njihovoj web stranici. Neto dobit banke u 2023. porasla je na 1,1 milijardu dinara, sa 50 milijuna dinara u 2022. godini, pokazuje godišnje financijsko izvješće za prošlu godinu, prenosi SeeNews. 

Komentirajte prvi

New Report

Close