Ulaganja u R&D u EU rasla 5 posto, u Hrvatskoj samo neznatno

Autor: Josipa Ban , 08. kolovoz 2024. u 12:08
Najviše javnog novca za istraživanja i razvoj odlazi sveučilištima za unaprjeđenje znanja - ukupno 90%/Robert Anić/PIXSELL

U Hrvatskoj, pokazuje privremena europska statistika, javna su ulaganja u R&D neznatno povećana i ispod su europskog prosjeka.

Državna proračunska ulaganja u istraživanje i razvoj (GBARD) na razini Europske unije lani su porasla 5,3 posto, na 123,6 milijardi eura, odnosno 0,73 posto BDP-a.

U Hrvatskoj, pokazuje privremena europska statistika, javna su ulaganja u R&D neznatno povećana i ispod su europskog prosjeka – sa 0,65 posto 2022. na 0,66 posto BDP-a lani, iliti sa 445 na 502 milijuna eura.

Države koje ulažu najviše iznose javnog novca u istraživanje i razvoj su Luksemburg, Danska, Njemačka i Nizozemska.

Najmanje ulažu Rumunjska, Bugarska i Mađarska. Hrvatska je po javnim izdvajanjima za aktivnosti koje doprinose većoj konkurentnost ekonomije na 17. mjestu među državama članicama EU-a.

Statistika javnih ulaganja u R&D otkriva i drugu važnu informaciju – kamo država usmjerava svoj novac i što potiče. Najviše javnog novca za aktivnosti istraživanja i razvoja odlazi sveučilištima za opće unaprjeđenje znanja.

Ukupno 90 posto. Na razini EU za ovo područje odlazi 52 posto javnog novca. Zanimljivo, Hrvatska je lani za R&D aktivnosti u području industrijske proizvodnje i tehnologije izdvojila tek 0,65 posto ukupnih javnih R&D ulaganja.

Na EU razini, u ovaj se sektoru ulaže znatno više – gotovo 11 posto. No, Hrvatska ima druge prioritete.

Komentirajte prvi

New Report

Close