Prvi let Croatijinog Airbusa A220; za novu flotu spremno već pet posada

Autor: Ana Roksandić , 07. kolovoz 2024. u 07:23
Nakon leta Zagreb - Split, slijedi i prvi međunarodni komercijalni let, u srijedu, na liniji Zagreb – Frankfurt kad nacionalni avioprijevoznik slavi 35. rođendan/M. Habljak/PIXSELL

Prvi međunarodni komercijalni let obavit će u srijedu na liniji Zagreb – Frankfurt kad nacionalni avioprijevoznik slavi 35. rođendan.

Airbus A220, koji nosi registarsku oznaku 9A-CAE i ime Zagreb, poletio je u utorak iz zagrebačke zračne luke u Split te time i službeno započeo novu eru nacionalnog avioprijevoznika jer prvi je to iz serije novih zrakoplova kojima počinje iščekivana obnova cjelokupne flote Croatia Airlinesa koja je odškolovala već pet posada za let novim zrakoplovom. U novim avionima je više mjesta i komfora, veći su i pretinci za prtljagu.

“Jako je udobno. Visok sam i baš ima mjesta za noge, a i prozor je velik pa se lijepo vidi”, dojmovi su putnika Ivana Gračanina. Ministar turizma Tonči Glavina naglasio je prednosti aviona, posebice nove ekološke značajke – čak 76% putnika radije bira destinacije s manje lošeg ekološkog učinka na okoliš pa nije nevažno ni što A220 troši čak 25% manje goriva od starijih modela.

“Jako je udoban, svakako će me tako prostran zrakoplov navesti da češće dođem u Hrvatsku”, izjavio je francuski turist Aymeric Gaillard, jedan od 120 putnika na letu do Splita.

Zahvaljujući inovativnom dizajnu i tehnologiji najnovije generacije, zrakoplov A220 nudi prvorazredno iskustvo posadama i putnicima. Projektiran za tržišni segment putničkih zrakoplova od 100 do 150 sjedala, zrakoplov A220 ima domet do maksimalno 3600 nm (6700 km). Odlikuje ga dizajn nosa i repa s malim otporom, uključujući najmanji utjecaj otpora trupa i optimiziranu aerodinamiku krila.

Prvi međunarodni komercijalni let obavit će u srijedu na liniji Zagreb – Frankfurt kad nacionalni avioprijevoznik slavi 35. rođendan. U prvom polugodištu 2024. Croatia Airlines letio je u 28 međunarodnih i osam domaćih destinacija. Ukupan broj prevezenih putnika iznosio je 814.553 – 5% više u odnosu na isto razdoblje 2023.

Komentirajte prvi

New Report

Close