Na Brijunima se okuplja svjetska elita svemirske znanosti

Autor: Josipa Ban , 07. kolovoz 2024. u 13:10
Slobodan Danko Bosanac, predsjednik Jadranske aero-svemirske asocijacije/PD

Brijunsku konferenciju Jadranska aero-svemirska asocijacija i na njoj će se raspravljati o svemirskoj sigurnosti.

Krajem rujna, od 25. do 28. rujna, na Brijunima će se okupiti domaća i svjetska elita iz područja svemirske znanosti i tehnologije. Povod njihova okupljanja je Brijunska konferencija koju organizira Jadranska aero-svemirska asocijacija, a na kojoj će se raspravljati o svemirskoj sigurnosti.

Slobodan Danko Bosanac, predsjednik Jadranske aero-svemirske asocijacije, objašnjava da razni sateliti, veliki i mali, a koji su najčešće izvan uporabe, predstavljaju sve veći problem za sigurnost svemirskog putovanja.

“Osim hazarda ljudske aktivnosti u svemiru, tu je i hazard udara malih i velikih objekata iz svemira, asteroida, na opstanak života na Zemlji. O svim tim temama bit će riječi na konferenciji, a o njima će govoriti vodeći svjetski stručnjaci svemirske tehnologije i znanosti, kao i voditelj sektora za svemirsku sigurnost pri Europskoj svemirskoj agenciji (ESA)”, ističe Bosanac.

Od predavača, napominje, treba spomenuti Heinera Klinkrada, bivšeg voditelja ureda za svemirski otpad pri ESA-i, ujedno i utemeljitelja tog ureda, a govornik na konferenciji bit će i Heinz Stoewer, profesor emeritus na Tehnološkom sveučilištu Delft te prvi voditelj ESA-inog projekta Spacelab.

Predavanje će održati i Ognjan Božić, profesor emeritus na Tehničkom sveučilištu Braunschweig. Brijunska konferencija bit će pravo mjesto za sve čiji su interesi vezani uz svemir

Komentirajte prvi

New Report

Close