NLB grupa u prvom polugodištu povećala neto dobit 20 posto

Autor: Siniša Malus , 01. kolovoz 2024. u 22:00
Predsjednik Uprave NLB grupe Blaž Brodnjak/S. Miljević/PIXSELL

NLB grupa je do kraja prvog polugodišta ostvarila 460,4 milijuna eura prihoda od kamata, što je 21 posto više nego u prvom polugodištu lani.

NLB grupa je u prvom polugodištu ove godine ostvarila neto dobit od 292 milijuna eura, 20 posto više nego u istom razdoblju lani.

Neto dobit porasla je uglavnom zaslugom povoljnih uvjeta u gospodarstvu i visokih kamata, objavila je banka, prenosi Slovenska tiskovna agencija.

NLB grupa je do kraja prvog polugodišta ostvarila 460,4 milijuna eura prihoda od kamata, što je 21 posto više nego u prvom polugodištu lani, dok su nekamatni prihodi iznosili 143,6 milijuna eura. Optimističan pogled u budućnost potkrijepljen je i nekim važnim događajima koje su obilježile posljednjih nekoliko mjeseci.

“Imali smo doista vrlo sadržajno drugo tromjesečje – ne samo za NLB grupu, već za sva tržišta u našoj matičnoj regiji, gdje je gospodarska aktivnost ojačala. To se ponajviše očituje u snažnoj kreditnoj aktivnosti NLB grupe, gdje su bruto krediti klijentima ove godine porasli za 5 posto, posebice u segmentu stanovništva”, rekao je prilikom objave rezultata predsjednik Uprave NLB-a Blaž Brodnjak.

Početkom svibnja NLB grupa predstavila je svoju novu poslovnu strategiju do 2030. koja predviđa udvostručenje ukupne bilance grupe (na više od 50 milijardi eura), redovne prihode iznad dvije milijarde eura i ciljanu dobit veću od milijarde eura do 2030.

Ubrzo nakon ove prezentacije NLB je iskoristila prvu priliku i, sukladno novoj strategiji, objavila dobrovoljnu javnu ponudu za preuzimanje dionica Addiko grupe u iznosu od 20 eura po dionici, umanjenom za potencijalne buduće isplate dividende.

Uprava banke je 15. srpnja odlučila povećati ponuđenu cijenu na 22 eura za dionicu Addika. Ponuda je otvorena do 16. kolovoza.

Komentirajte prvi

New Report

Close