Započela obnova flote Croatije Airlines, Airbus 220 sletio u Zagreb

Autor: Ana Roksandić , 30. srpanj 2024. u 22:00
Zrakoplov Airbus A220 financiran je operativnim leasingom na period od 12 godina/Ž. Hladika/PIXSELL

Novi Airbus A220-300, kapaciteta 149 sjedala, iz Kanade je letio 11 sati uz jedno tehničko slijetanje u Kopenhagenu zbog točenja goriva.

Prvi Airbus A220 sletio je na zračnu luku Franjo Tuđman Zagreb i tako je i službeno započeo serijal dolazaka nove flote nacionalnog avioprijevoznika. Vrijednost transakcije nije javno objavljena, no iz nacionalnog avioprijevoznika ranije su kazali da je kataloška cijena jednog takvog zrakoplova četrdesetak milijuna dolara, a svih 15 aviona uzeto je u operativni leasing na 12 godina.

Novi Airbus A220-300, kapaciteta 149 sjedala, iz Kanade je letio 11 sati uz jedno tehničko slijetanje u Kopenhagenu zbog točenja goriva. Prvi let, prema najavama, planiran je za idući utorak na relaciji Zagreb – Split, a u srijedu će letjeti za Frankfurt.

U tome postoji posebna simbolika jer je 1992. prvi međunarodni let Croatie Airlines također bio za Frankfurt. Prvi novi zrakoplov imat će registarsku oznaku 9A-CAE i zvat će se – Zagreb.

“Danas ulazimo u novo razdoblje u kojem ćemo otvarati dodatne prostore razvoja hrvatskog turizma i gospodarstva jer zahvaljujući izvrsnoj floti okupljenoj pod nazivom Airbus A220 od sada možemo dalje uspješno širiti naša krila na nove destinacije, optimizirati našu mrežu letova, a sve uz veću energetsku učinkovitost i manju potrošnju goriva te, što je najvažnije, još više zadovoljstvo naših putnika i dionika’’, izjavio je predsjednik Uprave Croatia Airlinesa Jasmin Bajić.

A220 je suvremeni avion koji je i do 50 posto manje bučan te troši čak 25 posto manje goriva, a putnicima nudi veći komfor nego stariji modeli. Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković nazvao je novu flotu Croatije Airlines najsloženijim i najvećim projektom od osnutka avioprijevoznika.

“Ove godine u hrvatskim zračnim lukama bilježimo povećanje prometa od 10 posto, a to se najviše odnosi na Croatiju Airlines, koja je u vrijeme korone imala određenih poteškoća i Vlada je tada snažno reagirala. Da tada nismo pomogli, vjerojatno danas ne bismo bili ovdje’’, ocijenio je Butković.

Ministar prometa napominje kako je zadovoljan prošlogodišnjim poslovnim rezultatima nacionalnog avioprijevoznika, a prognozira da će ove godine biti još bolje. Nakon dolaska prvog aviona iz obitelji Airbus A220, drugi zrakoplov se očekuje do kraja godine, dok bi idućih šest trebalo biti isporučeno u 2025., četiri u 2026., a tri u 2027. godini. 

Komentirajte prvi

New Report

Close