Podravka i Fortenova potpisale ugovor – osniva se Podravka Agri

Autor: Josipa Ban , 28. srpanj 2024. u 22:00
Martina Dalić, predsjednica Uprave Podravke koja će platiti 333 milijuna eura za Fortenovin agrobiznis/V. Žganec Rogulja/PIXSELL

Podravka će za ovu kupnju izdvojiti 333 milijuna eura, priopćili su iz kompanije, a financirat će je kreditom kod komercijalnih banaka te s pomoću Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Samo dva tjedna trebalo je Fortenova grupi i Podravki da se dogovore i definiraju kupoprodajni ugovor oko kupnje Fortenovinog agro biznisa – Belja, PIK Vinkovca, Vupika, Energije Gradec, Belja Agro-Veta te Fenixa.

Podravka će za ovu kupnju izdvojiti 333 milijuna eura, priopćili su iz kompanije, a financirat će je kreditom kod komercijalnih banaka te s pomoću Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Uz prehranu i farmaceutiku novi stup poslovanje Grupe Podravka postaje i poljoprivredna proizvodnja. Konkretno, Podravka preuzima, nakon dobivanja odobrenja regulatornih agencija, upravljanje uzgojem usjeva na 32 tisuće hektara poljoprivrednog zemljišta, djelatnostima svinjogojskih i govedarskih farmi, vinogradarstva i vinarstva te proizvodnje mesnih i mliječnih proizvoda.

Broj zaposlenih u Podravci povećan će biti za više od 2600 djelatnika te nekoliko stotina kooperanata. Za upravljanje ovim segmentom Podravka će osnovati novo društvo – Podravka Agri. U njemu bi EBRD trebao imati manjinski udio dok će Podravka imati udio veći od 80 posto.

“Obje kompanije ovim ugovorom otvaraju nove faze u poslovanju”, kaže Fabris Peruško, član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe, kojoj će ova prodaja poslužiti za refinanciranje dijela duga HPS Investment Partnersu koji iznosi 1,2 milijarde. S druge strane Podravka ovom transakcijom učvršćuje svoju poziciju na tržištu.

“Preuzimanjem Belja, Vupika i PIK-a Vinkovci, u Grupu Podravka ulaze dobre kompanije za koje imamo jasnu viziju daljnjeg razvoja. Vodit ćemo ove kompanije jednako ambiciozno kao što vodimo Grupu Podravka”, poručuje Martina Dalić, predsjednica Uprave.

Komentirajte prvi

New Report

Close