Lavovski dio energije bit će usmjeren na zeleno, može li javna uprava to pratiti?

Autor: Ines Sabalić , 23. srpanj 2024. u 22:00
Predsjednica EK Ursula von der Leyen nije bila popularna u prošlom mandatu u Bruxellesu i neće biti ni u ovom. Vrlo radišna, no odluke bi donosila često bez konzultacija/Shutterstock

Poslovni dnevnik analizira najvažnije točke programa izvršne vlasti EU.

Sve što će provoditi ili pak formulirati kao trend Europska komisija u narednih pet godina odnosit će se i na Hrvatsku, i šteta je što je hrvatska javna uprava u kontaktima s Bruxellesom često nespremna ili inertna.

Primjeri se odnose na razmjene mišljenja, komentare, debate unutar Europske komisije na kojima se kadrovi iz hrvatskih ministarstava vrlo rijetko upuštaju u rasprave. Rijetko su unaprijed dobro pripremljeni, ako su pozvani da izraze mišljenje, improviziraju ili ponavljaju natuknice koje je ranije poslala Komisija.

Ako je tako, a tako nažalost jest, kako će hrvatska ministarstva provesti olakšanje administrativnih postupaka, tzv. birokraciju, koju najavljuje u narednom mandatu Ursula von der Leyen?

Korist za usku elitu

Da odluke EK proradile i kod nas, hrvatski kadrovi bi se trebali trgnuti. Inače koristi ima tek tanak sloj informirane poslovne i financijske elite.

Nepopularna u RH
Prema pregledu društvenih mreža, reizbor predsjednice Europske komisije u Hrvatskoj nije bio popularan. To je, čini se, izraz antipatije prema udaljenim elitama, za koje se pretpostavlja da nemaju dodira s hrvatskom stvarnošću, ali se osjeća da one na tu stvarnost, naš život, djeluju. ‘Interface’ je hrvatska javna uprava. Da su kadrovi agilniji, zainteresiraniji i kompetentniji, rezultati bi bilo bolji, a samim tim i uključenost Hrvatske u EU, i povjerenje.

Da bi strategije i odluke koje je najavila Europska komisija proradile i kod nas, hrvatski kadrovi bi se trebali trgnuti. Ovako koristi što pruža program nove Komisije von der Leyen naći će samo tanak sloj informirane hrvatske poslovne i financijske elite.

Neke elemente najavljenog programa, kao što je unija tržišta kapitala, ako se ona uistinu i ostvari, provodit će kompetentno Ministarstvo financija. Iako je Hrvatska mala, financijski eksperti smatraju da bi unija tržišta kapitala bila povoljna, po analogiji na zajedničku valutu i na Schengen. Smisao unije tržišnog kapitala je veći izbor financiranja uz niže troškove što je posebno važno za mala i srednja poduzeća.

Međutim, lavovski dio energije buduće Komisije bit će usmjeren na zelenu industrijsku politiku, a kako je riječ o multidisciplinarnom naporu, vidjet ćemo koliko će hrvatska javna uprava moći slijediti tu strategiju. U ovom trenutku, Ursula von der Leyen konzultira se s vladama zemalja članica o portfeljima koje će podijeliti povjerenicima.

To su teški pregovori jer je koalicija stranaka koja joj je dala prolaz u Europskom parlamentu centar-lijevi centar-Zeleni, ali, ako hoće imati donekle prostora za djelovanje, mora zadovoljiti i desnicu. Također, vjerojatno će se naginjati čas lijevo, čas desno, ovisno o tome kako će se rasti ili padati politički glas u velikim europskim državama, poput Francuske ili Italije. U Komisiji će biti nekoliko iznimno važnih portfelja.

Isticat će se oni što će pokrivati politike vezane uz zelenu agendu, industrijalizaciju, digitalizaciju – a to sve mora voditi konkurentskoj industriji, zatim obrambenu industriju (pri tome politika obrane ostaje u domeni politike zemalja članica).

Važni će biti odnosi na istočnim granicama briselskog bloka, odnosno planiranje proširenja na Ukrajinu i Moldaviju, koji će dobiti jednog povjerenika, te na južnim granicama, prema sjevernom Mediteranu i Bliskom istoku, što će pokrivati drugi povjerenik.

Podjela povjereničkih mjesta je viša matematika, ali političko žongliranje i kalkulacije su jača strana nove predsjednice Komisije. Vidjet ćemo, primjerice, što će dobiti krajnja desnica u ovoj podjeli karata, da bi je i dalje podržavala u Europskom parlamentu i da ne bi blokirala važne odluke. Zamislimo, također, kako će biti jak povjerenik koji će upravljati dosjeom energije. Tko li će to biti?

Odluke bez konzultacija
Predsjednica Komisije nije bila popularna u bivšem mandatu u Bruxellesu i neće biti ni u ovom. Odluke bi donosila bez konzultacija s visokim kadrovima u Komisiji, koji o svojim sektorima znaju mnogo više od nje. Ipak, njima ostavlja da poprave ili izvedu njene najave, prilagode se zaokretima, koji pak zahtijevaju prelijevanje sredstava iz jednog dijela proračuna u drugi. Kažu da nije niti lojalna i da se nikad ne zna što misli.

Radišna je do mjere da ima svoj mali stan u zgradi Europske komisije. Doduše, takav studio u kojemu često prespava ima i hrvatska povjerenica Dubravka Šuica, koja nastoji s predsjednicom Komisije biti u što je moguće bližim i boljim odnosima, što samo po sebi nije mali trud.

Hrvatski premijer Andrej Plenković, konačno, iznimno je jak igrač u ovoj podjeli karata, jer vodi stabilnu proeuropsku vladu u zemlji na rubu Europske unije u vrlo nesigurnim vremenima u kojima će biti dramatičnih obrata. Takvih nema mnogo. Posljedično, to jača stratešku važnost i ugled Hrvatske.

To znači da Plenković može ponuditi von der Leyen da hrvatski kadar dobije manje bitan portfelj, a ipak će njegova osobna politička težina dodatno rasti. Ima takvih utjecajnih političkih karijera u Europi i čini se da je to put koji mu zasada odgovara.

Komentirajte prvi

New Report

Close