Važnost LNG-a sve veća, Geoplin dogovorio isporuke iz Azerbejdžana

Autor: Siniša Malus , 21. srpanj 2024. u 07:11
S proširenim kapacitetima, koji će biti u punoj funkciji 2026., energetsku sigurnost dobivaju i naši susjedi, istaknuo je premijer Plenković u Woodstocku/G. Kovačić/PIXSELL

Slovensko izaslanstvo u posjetu je pratilo gospodarsko izaslanstvo tvrtke Geoplin predvođeno direktorom Simonom Urbanclom.

Prilikom posjeta slovenskog ministra zaštite okoliša Bojana Kumera Bakuu, zajedno s čelnicima Geoplina, slovenska kompanija i energetski div Socar potpisali su memorandum o suradnji u opskrbi prirodnim plinom.

Kumer se sastao s predsjednikom Uprave državne naftne i plinske tvrtke Socar te azerbajdžanskim ministrom energetike, piše Slovenska tiskovna agencija, a svrha sastanka bilo je sudjelovanje u razgovorima o opskrbi prirodnim plinom iz Azerbajdžana, čija uloga među najvećim opskrbljivačima plinom u EU posljednjih godina jača.

Slovensko izaslanstvo u posjetu je pratilo gospodarsko izaslanstvo tvrtke Geoplin predvođeno direktorom Simonom Urbanclom. Kumar je istaknuo da Azerbajdžan predstavlja daljnju mogućnost za diversifikaciju opskrbe Slovenije plinom, nakon što je 2023. obnovila opskrbu iz Alžira koji u državu stiže preko LNG terminala na Krku čiju je važnost jučer istaknuo i premijer Andrej Plenković, na 4. sastanku na vrhu Europske političke zajednice u Woodstocku u Ujedinjenom Kraljevstvu.

“Naši kapaciteti na Krku sad nam daju ogromnu priliku da u novom, izmijenjenom kontekstu energetske povezanosti Hrvatska igra bitno značajniju ulogu. Mi smo sa strateškom investicijom u LNG terminal na Krku okončali četiri desetljeća rasprave u hrvatskom energetskom sektoru i potpuno učinili Hrvatsku neovisnom za sve naše potrebe”, ustvrdio je naglasivši da hrvatska kućanstva, gospodarstvo i industrija godišnje potroše 2,8 milijardi kubika plina.

“S proširenim kapacitetima, koji će biti u punoj funkciji 2026., daje nam se prostor da osiguramo energetsku sigurnost i našim susjedima”.

Komentirajte prvi

New Report

Close