Solarna elektrana i na PMF-u, sami je financirali s 300 tisuća eura

Autor: Poslovni dnevnik , 19. srpanj 2024. u 07:10
Dekan Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Mirko Planinić na otvaranju fotonaponske sunčane elektrane snage 185 kilovat-sati/J. Mikačić/PIXSELL

Projektom SOLAR FER ukupne vrijednosti 815 tisuća eura sve je podignuto na višu razinu.

Zagrebački PMF jučer je svečano otvorio sunčanu elektranu koju je sam financirao s vlastitih 300 tisuća eura. Dekan Mirko Planinić kazao je da je elektrana snage 185 kilovat-sati (kW) prvi tjedan u probnom radu, nakon čega će dobiti trajnu dozvolu za rad.

Nakon što se investicija isplati, a predviđeno je da to će biti za oko pet godina, još ćemo oko 15 godina imati besplatnu struju iz tih fotonaponskih elektrana, kazao je Planinić i dodao: “Ta će se energija ulagati i u istraživanja i znanost, za nastavu i sve što treba da bi se dobro osjećali na našem fakultetu”.

Ravnatelj Uprave za znanost i tehnologiju Ministarstva znanosti Hrvoje Meštrić kazao je na otvaranju da PMF svojim radom pridonosi izgradnji znanosti i istraživanja i obrazovanja u Hrvatskoj, ali navedenim projektom pokazuje da pridonosi da se Hrvatska intenzivnije uključi u energetsku tranziciju.

Pri tome, naglasio je, Prirodoslovno-matematički fakultet doprinosi ne samo da to radimo kroz gotove proizvode, nego da hrvatske trvatske i inženjeri u budućnosti rade na razvoju novih rješenja.

Anton Marušić iz HEP-a Zagreb kazao je da je trenutačno u Hrvatskoj 1050 megavat-sati (MW) priključenih obnovljivih izvora energije na distribucijskoj mreži, što može otprilike napajati blizu 300 tisuća kućanstava. Od toga je više od 600 MW solarnih elektrana spojenih u Hrvatskoj, a u Zagrebu 70 MW.

Podsjetimo, početkom svibnja ogroman projekt na istome području predstavili su na FER-u. Iako je taj zagrebački fakultet od ranije imao dvije manje solarne elektrane, projektom SOLAR FER ukupne vrijednosti 815 tisuća eura sve je podignuto na višu razinu jer je nova solarna elektrana kapaciteta je 600 kW zajedno s baterijskim spremnikom dostatna za proizvodnju i potrošnju gotovo polovine ukupnih energetskih potreba.

Komentirajte prvi

New Report

Close