Sastanak ECB-a u Frankfurtu prvi puta u povijesti bez španjolskog guvernera

Autor: Ana Blašković , 17. srpanj 2024. u 22:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Na današnjem sastanku ne očekuje se da će središnja banka mijenjati referentnu cijenu novca.

Na današnjem sastanku Europske središnje banke u Frankfurtu na kojem će se raspravljati o monetarnoj politici po prvi puta neće biti prisutni svi guverneri eurozone. Zbog političkih podjela u Madridu nije imenovan guverner Banco de España nakon što je 10. lipnja s dužnosti odstupio Pablo Hernández de Cos.

Bit će to prvi put u 26-godišnjoj povijesti europske monetarne vlasti da se sastanak održava bez potvrđenog guvernera iz Španjolske, piše Financial Times.

Posljednji put kada je Upravno vijeće odlučivalo o politici bez predstavnika jednog od četiri najveća gospodarstva eurozone bilo je u siječnju 2006. nakon ostavke talijanskog guvernera Antonija Fazija zbog bankarskog skandala, a prije nego što ga je zamijenio Mario Draghi.

Četiri najveće ekonomije

Posljednji put kada se odlučivalo o politici bez predstavnika jednog od četiriju najvećih gospodarstva eurozone bilo je 2006.

Zla krv vlasti i oporbe
Ispražnjeno mjesto španjolskog guvernera ne znači da se glas te zemlje neće čuti. Vršiteljica dužnosti guvernera Margarita Delgado predstavljat će svoju zemlju, no iako može sudjelovati u raspravama o politici, neće moći glasati.

FT piše da, tradicionalno, španjolska vlada i glavna oporbena stranka postižu dogovor o novom guverneru i zamjeniku guvernera upravo kako bi se spriječilo da kandidate zaštiti od naknadne političke kritike. No, zla krv između stranaka spriječila je dogovor o novom guverneru.

Prošlog tjedna premijer, socijalist, Pedro Sánchez predložio je za guvernera jednog od svojih ministara, Joséa Luisa Escrivu rekavši da vjeruje “da ima malo ljudi u Španjolskoj s akreditiranim iskustvom u monetarnoj politici kakvo on ima”. Konzervativna oporbena Narodna stranka (PP) odbacila je tu ideju.

Dužnosnik stranke rekao je da bi Escrivá bio sličan šefu druge javne agencije, Centro de Investigaciones Sociológicas, kojeg su imenovali socijalisti, koji upravlja političkim anketama i kojeg PP ismijava kao saveznika socijalista. “Nećemo to dopustiti”, rekao je dužnosnik PP-a.

Lorenzo Bernaldo de Quirós, predsjednik Freemarketa, konzultantske tvrtke sa sjedištem u Madridu, rekao je da je najvjerojatniji ishod da će vlada nominirati kandidata bez potpore oporbe. “Ali to bi narušilo ravnotežu”, rekao je. “Banco de España trenutno je jedina važna institucija koju ne kontrolira vlada”.

Bivši guverner Hernández de Cos, kojeg je 2018. imenovala vlada PP-a na odlasku pomogao je obnoviti “prestiž” središnje banke nakon neuspjeha tijekom financijske krize, rekao je Bernaldo de Quirós. Hernández de Cos odstupio je nakon što je odradio cijeli šestogodišnji mandat koji se više nije mogao produžiti.

Španjolski ministar gospodarstva Carlos Cuerpo rekao je da “nema žurbe” s imenovanjem novog guvernera, dijelom i zato što mandat vršitelja guvernera ne istječe do 10. rujna. Cuerpo je rekao stranim dopisnicima da “idemo naprijed, pokušavajući postići dogovor” s oporbom o kandidatu. “Nismo obavezni to učiniti, ali pokušavamo i nadamo se da ćemo to postići”.

Vladin izbor
Guvernera Banco de España ne mora odobriti parlament, ali ministar gospodarstva mora se pojaviti pred zastupnicima kako bi predstavio vladin izbor. Izostanak guvernera na današnjem sastanku monetarnih vlasti eurozone je “neugodno”, rekao je FT-u visoki dužnosnik središnje banke, čak i ako to ima malo praktičnog učinka jer se od kreatora politike uvelike očekuje da aktualne kamatne stope neće mijenjati. Također, Upravno vijeće gotovo nikada formalno ne glasa o odlukama.

Netrpeljivost između Sáncheza i čelnika PP-a Alberta Núñeza Feijoa dosegla je nove vrhunce otkako je premijer sklopio pakt o amnestiji s katalonskim separatistima kako bi osigurao novi mandat na vlasti nakon izbora prije godinu dana.

Dvije stranke prekinule petogodišnju pat poziciju u lipnju postigavši ​​dogovor o imenovanjima u tijelo koje imenuje suce u Španjolskoj, što se odgađalo zbog optužbi da obje strane žele političku kontrolu nad pravosuđem.

Komentirajte prvi

New Report

Close