Zbog pada ključnih tržišta traže veći limit na zaduženja

Autor: Poslovni dnevnik , 14. srpanj 2024. u 22:00
Fizički obujam prerade drva i proizvoda od drva te proizvodnja namještaja u prvih pet mjeseci pali su za 3,5 i 7,2 posto/D. Javorović/PIXSELL

Članovi Vijeća zaključili su da bi sektoru od pomoći bilo i prolongiranje Pisma razumijevanja radi stabilne opskrbe sirovinom.

Situacija na ključnim tržištima Italije i Njemačke, koje su već duže na rubu recesije i bilježe pad građevinskih investicija, i dalje ima negativne posljedice na hrvatsku drvno-prerađivačku industriju što rezultira kontinuiranim padom narudžbi i izvoza, rečeno je na sastanku Vijeća Udruženja drvno-prerađivačke industrije HGK.

“Poduzeća su u vrlo kratkom vremenu krize dijelom restrukturirala poslovanje i izašla na nova tržišta zbog čega pad fizičkog obujma prerade drva i proizvoda od drva te proizvodnja namještaja u prvih pet mjeseci ove godine usporava, odnosno pad je za 3,5 i 7,2 posto.

Taj podatak ohrabruje, no, s obzirom na to da su poduzeća iscrpila unutarnje rezerve i bore se s tekućom likvidnosti, da je puno poluproizvoda i proizvoda na skladištima i da su tržišni trendovi nepovoljni, neophodno je produžiti rokove i limite HBOR-ovog subvencioniranog programa kreditiranja obrtnih sredstava, ali i razmotriti druge mogućnosti potpore.

Na tu temu i na temu problematike drvne sirovine zatražili smo sastanak u Ministarstvu poljoprivrede”, istaknuo je Dragan Kovačević, potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam.

Uz odobrenje moratorija na postojeće kredite HBOR-a te produženje rokova podnošenja zahtjeva i povećanje limita za nova zaduženja na 2 milijuna eura, članovi Vijeća zaključili su da bi sektoru od pomoći bilo i prolongiranje Pisma razumijevanja radi stabilne opskrbe sirovinom.

Komentirajte prvi

New Report

Close