Sjeverna Makedonija napokon dobila prvu lobističku organizaciju

Autor: Poslovni.hr , 10. srpanj 2024. u 07:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Dvije godine nakon usvajanja zakona Prima inkaso DOOEL Štip postala je prva registrirana tvrtka.

Po uzoru na mnoge zemlje, prva lobistička organizacija registrirana je u Sjevernoj Makedoniji, nakon što je dvije godine nakon usvajanja zakona vladalo potpuno zatišje na ovu temu.

Sjeverna Makedonija dobila je prvu lobističku organizaciju. Dvije godine nakon usvajanja zakonskog okvira, uslužna tvrtka Prima inkaso DOOEL Štip postala je prva registrirana lobistička organizacija u Registru lobista, lobističkih organizacija i lobiranja. Zahtjev je podnijela Komisija za borbu protiv korupcije putem elektronske platforme lobisti.dksk.mk.

Tri razine lobiranja
Prema riječima Serveta Demirija, člana DKSK, ispunjeni su svi zakonski uvjeti da se ova pravna osoba upiše u Registar u kojem će biti lobistička organizacija registrirana za lobiranje u području gospodarstva, energetike i pravnog savjetovanja.

“Nakon provjere potpunosti prijave i ispunjavanja uvjeta iz članka 6. i 7. Zakona o lobiranju, a s obzirom da podnositelju zahtjeva nije prestalo pravo na ponovni upis u Registar, podnositelj zahtjeva se upisuje u Registrirajte se prvi put”, obavijestio je Demiri. Tvrtka koja je stekla pravo lobiranja – Prima inkaso DOOEL Štip, postoji od 2006. godine.

60

milijuna eura potencijalna je vrijednost lobističkog tržišta u Makedoniji

Potpisnica zahtjeva za stjecanje prava lobiranja obiteljske tvrtke je odvjetnica Stefanija Moneva iz Štipa. Prema njenim riječima, radi se o lobističkoj organizaciji u kojoj je i njen otac, a koja bi se trebala baviti lobiranjem. Za Deutsche Welle kaže da će se lobiranje odvijati na tri razine – pravnoj, gospodarskoj i političkoj.

Ovo je prvi slučaj da je lobistička organizacija iskoristila mogućnosti Zakona o lobiranju da se registrira po zakonu iako je on na snazi ​​više od dvije godine. Antikorupcijsko povjerenstvo potiče zainteresirane fizičke i pravne osobe, koje žele steći status lobista ili lobističke organizacije, da iskoriste mogućnosti koje nudi Zakon o lobiranju, piše Deutsche Welle.

U lipnju 2021. donesen je novi Zakon o lobiranju, s ciljem sprječavanja nedopuštenog utjecaja na javne politike i procese te mogućih koruptivnih učinaka. Zakonom se uređuju uvjeti za stjecanje statusa lobista i lobističke organizacije, registracija lobista i lobističke organizacije te obveze lobista, lobističke organizacije i lobiranih osoba i tijela.

Zakon o lobiranju počeo se primjenjivati ​​11. lipnja 2022. Za nadzor nad provedbom odredaba zakona nadležna je Državna komisija za sprječavanje korupcije. Jedna od preporuka GRECO-a iz četvrtog kruga evaluacije bila je uvođenje pravila za odnose zastupnika s lobistima i trećim stranama koje žele utjecati na zakonodavni proces.

GRECO je u okviru Petog kruga evaluacije preporučio uvođenje pravila koja će regulirati interakcije osoba koje obnašaju najviše izvršne funkcije s lobistima i trećim stranama koje žele utjecati na proces donošenja odluka i redovito objavljivanje takvih kontakata.

Lobiranje je djelatnost koja ima za cilj utjecati na procese pripreme, donošenja i izmjene zakona, podzakonskih akata ili drugih općih akata, javnih politika, odnosno programa koje provode tijela kod kojih se lobira, osobito kada se te politike, odnosno programi odnose na prostorno planiranje, razvoj i raspodjela, odnosno raspodjela javnih sredstava.

Jasna regulativa
Lobiranje mogu obavljati samo domaće ili strane fizičke osobe lobisti registrirane u skladu s odredbama Zakona. Iznimno, u ime i na račun lobističke organizacije (domaće ili strane pravne osobe) lobiranje može obavljati zakonski zastupnik, zaposlenik ili ovlaštena osoba lobističke organizacije.

Lobist ima zakonsku obvezu poštivati ​​zabrane korupcije u lobiranju i dovođenja osobe kod koje lobira u situaciju sukoba interesa ili izazivanja osjećaja obveze prema lobistu/lobističkoj organizaciji, kao i zabrane paralelnog lobiranja, davanja neistinitih podataka ili nepotpune podatke u vezi sa statusom svojstva u kojem lobira ili za klijenta u čije ime lobira te korištenje ili odavanje informacija ili dokumenata koje je dobio od osobe za koju lobira protiv svrhe za koju je dobio informacije.

Komentirajte prvi

New Report

Close