Susjedna država dobiva mrežu modernih naftnih terminala

Autor: Poslovni dnevnik , 08. srpanj 2024. u 07:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Kapacitet naftnih terminala, kada budu dovršeni oni u Bihaću i Mostaru, bit će toliki da mogu opskrbljivati i regiju.

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i federalni ministri energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić i razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović nazočili su svečanom obilježavanju završetka radova na kompletna sanacija terminala tekućih naftnih goriva u Blažuju, kapaciteta 42 milijuna litara.

Dan OTF-a obilježio je i Operator – terminali Federacije (OTF), koji je jedino ovlašteno društvo za uspostavu i obnovu zaliha naftnih derivata na području Federacije BiH.

Neophodni kapaciteti
Prema riječima premijera Nikšića, Vlada Federacije BiH je podrškom administraciji i poduzeću Operatorski terminali Federacije da ulažu i rade pokazala spremnost da opremi potrebne kapacitete, prenosi Federalna novinska agencija (Fena).

“Pored Terminala u Živinicama, otvaramo i terminal u Blažuju, a planiramo otvoriti terminale u Bihaću i Mostaru i time praktično zaokružiti cjelinu koja je također neophodna na putu BiH prema Europskoj uniji”, kazao je premijer Nikšić.

Uskoro kreću radovi u Bihaću

U narednih sedam do osam dana kreće se s radovima na terminalu tekućih tereta u Bihaću.

Dodao je kako direktive Europske unije nalažu da svaka od zemalja mora osigurati određene kapacitete, odnosno rezerve strateških goriva. “Mislim da će kapacitet naftnih terminala kada to napravimo u Bihaću i Mostaru biti toliki da možemo opskrbljivati i regiju, odnosno osigurati da se određene količine tamo mogu uskladištiti.

Svakako želimo da radi punim kapacitetom, da gospodarstvenici prepoznaju da, umjesto da negdje putuju, imaju pristup gorivu na svojim terminalima. Ovo je dodatni impuls za gospodarstvo i za Terminale”, rekao je premijer Nikšić, izrazivši čestitke i dalju podršku ovoj kompaniji.

Ministar Lakić je istaknuo kako su takvi projekti jamac energetske sigurnosti Federacije BiH. “Ovo je od velike važnosti za Federaciju BiH, jer sada imamo mogućnost da lakše upravljamo energetskim sektorom kada imamo na raspolaganju jedan ovakav projekt, odnosno ove objekte.

Gledamo kompletnu energetsku situaciju u FBiH i ovo je jedan njen dio. U narednom razdoblju morat ćemo donijeti strateške odluke kako te kapacitete iskoristiti na najučinkovitiji način kako bismo bili na raspolaganju našim sugrađanima, gospodarstvenicima i svima ostalima te da učinkovitost ovog projekta bude maksimalna”, kazao je ministar Lakić.

Najmoderniji u regiji
Predsjednik Uprave Operator – terminali Federacije BiH Hermedin Zornić rekao je da su zajedno s Vladom FBiH uspjeli izgraditi kvalitetan, najmoderniji i najuređeniji terminal na području bivše Jugoslavije. Podsjetio je da su prije nekoliko mjeseci dovršili i otvorili poslovnu zgradu, a dovršili su i infrastrukturu željezničkog ulaza.

“Vrijednost te investicije je oko 25 milijuna konvertibilnih maraka. U narednih sedam do osam dana krećemo s radovima na terminalu tekućih tereta u Bihaću, završeni su svi projekti i revizije, potpisani su ugovori s izvođačem radova i nadzorom, a uskoro se očekuje i početak radova u Bihaću,” zaključio je Zornić.

Komentirajte prvi

New Report

Close