Kako najbrže integrirati strane radnike? Novi program već je prepoznat među domaćim poslodavcima!

Autor: PD VL native tim , 04. srpanj 2024. u 22:00
Najveći broj stranaca zaposlen je u sektoru turizma i graditeljstva/PD

Hrvatska gospodarska komora pokrenula je program integracije stranih radnika u društvo, a nakon završenog prvog modula, dojmovi poslodavaca su odlični.

Lani je u Hrvatskoj izdano između 170 i 180 tisuća radnih dozvola za strance. Uzmemo li u obzir stalne fluktuacije, procjenjuje se kako u svakom trenutku u našoj zemlji radi najmanje 100 tisuća stranaca.

Nedostatak radne snage sve je izraženiji problem u Hrvatskoj, posebice tijekom ljetnih mjeseci i turističke sezone, pa je za očekivati kako će uvoz radnika samo rasti. Hrvatska je u stalnom padu po postotku produktivne radne snage, odnosno redovito ispod prosjeka EU.

S rastom broja stranaca u Hrvatskoj, raste i potreba za njihovom sve boljom integracijom u društvo. Brojni stručnjaci upozoravaju kako bi država trebala razviti odgovarajuće mjere koje će omogućiti bržu integraciju stranih radnika, uključujući i lakši pristup uslugama iz sustava socijalne skrbi, potom i mjere koje će garantirati ravnopravnost u vrednovanju njihova rada i, ne manje važno, ulagati u njihove kompetencije.

Svjesni toga da bez stranih radnika ne možemo, Hrvatska gospodarska komora ove je godine u suradnji s Veleučilištem Edward Bernays počela s provođenjem programa Welcome to Croatia. Riječ je o interdisciplinarnom edukacijskom programu u trajanju od pet dana koji potiče bržu integraciju stranih radnika u društvene procese, a samim time i bolju prilagodbu domaćih poslodavaca novim trendovima na tržištu rada.

Demografski trendovi i radna snaga

iz HGK kažu kako bi ukupan broj stranih radnika do 2030. mogao dosegnuti 400-500 tisuća, odnosno da će svaki četvrti radnik u Hrvatskoj biti stranac.

Cilj je, kažu iz HGK, osigurati da svaki strani radnik u Hrvatskoj stekle nužnu razinu komunikacijskih, pravnih i stručnih vještina te poslovnih znanja potrebnih za uključivanje na tržište rada.

Program je namijenjen poslodavcima i agencijama za zapošljavanje stranih radnika, odvija se uživo, a nakon odslušanih svih modula i obaveza na programu, Hrvatska gospodarska komora i Veleučilište Edward Bernays polazniku izdaju Certifikat kao dokaz o uspješnom završetku programa.

Prvi ciklus edukacija integracijskog programa Welcome to Croatia je završen, dojmovi su odlični, a pozitivna iskustva anketiranih polaznika bit će korisna za daljnje unapređenje programa.

Potrebe su velike
“Svjesni potrebe integracije stranih radnika, Hrvatska gospodarska komora je provela prvi ciklus edukacija programa ‘Welcome to Croatia. Strane radnike smo upoznali s osnovama hrvatskog jezika te poslovnih i društvenih normi kako bi se što bolje uklopili u nove radne sredine i širu zajednicu.

Ovo je pilot projekt HGK pa vjerujem da će i druge institucije, poslodavci i lokalne sredine, slijediti našu inicijativu jer su potrebe velike. Želimo aktivno doprinijeti stvaranju sustavne integracijske i imigracijske politike kako bi u Hrvatsku privukli i zadržali što kvalitetnije strane radnike,” izjavila je Andreja Vukojević, direktorica Sektora za turizam i Službe za marketing i komunikacije HGK.

I iskustva tvrtki koje su se već uključile u program Welcome to Croatia su odlična. Marina Ivanov, v.d. rukovoditelja ljudskih potencijala u tvrtki Cromaris, otkrila je kako je 12 radnika iz te tvrtke sudjelovalo na modulu i oni će sada biti mentori ostalim radnicima.

“Ovaj program je odlična nadogradnja sustavnim naporima koje Cromaris već poduzima za bolju integraciju naših stranih zaposlenika. Osigurava stjecanje znanja nužnih za uključivanje na naše tržište rada ali i za snalaženje u svakodnevnim životnim situacijama jer su polaznici su stekli osnovnu razinu komunikacijskih i jezičnih kompetencija i upoznali našu kulturu, običaje i vrijednosti”, rekla je Marina Ivanov i napomenula kako u Cromarisu trenutačno radi oko 50 stranih radnika, od čega čak 90% s Filipina. Većinom rade u proizvodnom pogonu ili u skladištima.

Spremni za novi val
U Hrvatskoj je registrirano preko 700 agencija za zapošljavanje, zbog čega je i njihova uključenost u ovaj projekt važna.

“S obzirom na to da smo specijalizirani za zapošljavanje filipinskih radnika, primarno u sektorima proizvodnje, logistike, turizma i ugostiteljstva, od početka smo se pridržavali svih hrvatskih i filipinskih propisa te kontinuirano provodili edukaciju poslodavaca i radnika o obostranim pravima i obvezama te naša iskustva dijelili unutar Zajednice agencija za zapošljavanje Hrvatske gospodarske komore”, rekao je Stjepan Jagodin, direktor Agencije za posredovanje PINOY 385.

Inače, u Hrvatsku i dalje najveći broj stranih radnika dolazi iz BiH i Srbije, no rapidno raste broj Filipinaca, Nepalaca, Indijaca… U sklopu programa Welcome to Croatia, krajem lipnja održane su dvije radionice za strane radnike iz Južne Amerike, a očekuje se da će ih u Hrvatsku u budućnosti sve više dolaziti iz ovog dijela svijeta te da će među njima biti značajan broj hrvatskih iseljenika i njihovih potomaka.

Najveći broj stranaca zaposlen je u sektoru turizma i graditeljstva. S obzirom na ubrzano pogoršanje demografskih trendova, ekonomski rast i kontinuiranu napetost tržišta rada, iz Hrvatske gospodarske komore kažu kako bi ukupan broj stranih radnika do 2030. mogao dosegnuti 400-500 tisuća, uz pretpostavku rasta BDP-a od oko 2,5 posto kroz idućih sedam godina. To konkretno znači da će svaki četvrti radnik u Hrvatskoj biti stranac.

* Sadržaj omogućio HGK

Komentirajte prvi

New Report

Close