‘Hrvatska mora izaći iz štetnog Ugovora o energetskoj povelji’

Autor: Domagoj Puljizović , 27. lipanj 2024. u 22:00
'Kao država moramo tužiti MOL u Hrvatskoj našem nacionalnom sudu zbog kršenja europskog prava upravo zato što nas je tužio, a zna da prema tumačenju Ugovora o EU to ne smije', smatra Sandra Benčić/D. Višnjić/PIXSELL

Iz Možemo! ističu da je MOL upravo po energetskoj povelji pokrenuo četvrtu arbitražu.

Nakon što je mađarski MOL potvrdio da je pokrenuo još jednu arbitražu protiv Hrvatske zbog mjera nametnutih tržištu plina 2022. i 2023. godine, a koje se odnose na obvezu Ine da domaći plin po nižim cijenama od tržišnih prodaje Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) iz kluba zastupnika Možemo! ponovno su pozvali na izlazak Hrvatske iz Ugovora o energetskoj povelji (ETC) koji smatraju štetnim kao i na to da država prema sudovima treba ići s protutužbom MOL-u.

Zaštita ulaganja
Riječ je o multilateralnom sporazumu iz 1998. koji sadrži odredbe o zaštiti ulaganja i trgovini u energetskom sektoru. Podsjetimo, iz ETC-a krajem svibnja povukla se Europska unija (EU) jer povelja više nije u skladu s Pariškim sporazumom i ambicijama Europske unije u pogledu energetske tranzicije, a zbog čega je 2018. godine pokrenut je proces modernizacije ETC-a.

“Hrvatska nije do dan danas izašla iz Ugovora o energetskoj povelji, makar je MOL upravo po energetskoj povelji pokrenuo četvrtu arbitražu protiv Hrvatske, nakon što su temeljem arbitraže već ranije od Hrvatske uzeli 184 milijuna eura”, kazala je saborska zastupnica Jelena Miloš.

Iz Možemo! također traže da se protiv MOL-a pokrene postupak zbog povrede prava Unije podnošenjem zahtjeva za arbitražu unatoč tome što je Europski sud pravde u nekoliko navrata izjavio da se Povelja ne može koristiti između država članica.

Kršenje EU prava
“Kao država moramo tužiti MOL u Hrvatskoj našem nacionalnom sudu zbog kršenja europskog prava upravo zato što nas je tužio, a zna da prema tumačenju Ugovora o Europskoj uniji to ne smije. To neće nužno utjecati na ishod arbitražnog postupka, ali će sigurno raditi određeni pritisak zbog čega država to mora odmah učiniti”, istaknula je Benčić.

Iako je Vlada objavila da će u ovom arbitražnom postupku Hrvatsku zastupati Državno odvjetništvo koje će u suradnji s ostalim državnim institucijama poduzeti sve potrebne mjere za zaštitu interesa Republike Hrvatske iz Možemo traže interpelaciju Vlade zbog neupravljanja energetskim sektorom, promjenu upravljačkog modela u INA-i, hitna ulaganja u elektroenergetsku infrastrukturu, uključujući građansku energetiku i obnovljive izvore energije.

Komentirajte prvi

New Report

Close