Sve veći interes za solarnu energiju u Srbiji

Autor: Nađa Irena Fišić , 25. lipanj 2024. u 05:10
Foto: DUšKO JARAMAZ/PIXSELL

U Registar prosumera Srbije upisano je 3.199 kupaca-proizvođača električne energije ukupne instalirane snage 55.2 MW.

I ove godine, drugi put zaredom, 21. lipnja proslavio se Europski dan sunca, čije je obilježavanje pokrenula organizacija SolarPower Europe, čiji je OIE Srbija član.

Razloga za slavlje ima jer je ukupni svjetski kapacitet solarne energije dostigao 1.6 TW, a samo u 2023. godini u Europi je instalirano 56 GW solarne energije. U Srbiji je zanimanje za solarnu energiju sve veće – u Registar prosumera Elektrodistribucije Srbije upisano je 3.199 prosumera ukupne instalirane snage 55.2 MW.

Prednjače poduzetnički projekti
Prosumeri su inače oni koji koriste proizvedenu električnu energiju za vlastite potrebe, a viškove koji nastanu kada proizvodnja pređe potrošnju, prebacuju u elektrodistributivni sistem. On se potom ponaša kao virtualna baterija, te ih prosumeri koriste kasnije kada imaju potrebu za većom količinom električne energije nego što mogu proizvesti.

Javno dostupni podaci pokazuju da je u Srbiji instalirano više od 60 MW solarnih elektrana, ali na prijenosnom sistemu i dalje ne postoji ni jedna priključena elektrana.

U Registar prosumera Elektrodistribucije Srbije upisano je 3.199 kupaca-proizvođača električne energije ukupne instalirane snage 55.2 MW. Po broju prednjače domaćinstva, kojih je 2.358, ukupne instalirane snage 19.1 MW. Najmanje ima stambenih zajednica, samo tri, ukupne instalirane snage 69.5 kW. Najveći kapacitet imaju prosumeri koji su svrstani u kategoriju Ostali kupci-proizvođači. Njih je trenutno 838 ukupne instalirane snage 36.1 MW.

Kako je pokazala nedavna analiza OIE Srbija, u ovoj kategoriji nalaze se telekomunikacijski objekti, industrijski objekti, kao i crkve, škole i vrtići. Za razliku od preciznog i transparentnog registra prosumera, ne postoji isti takav registar priključenih solarnih elektrana, te nema evidencije koliko je solarnih elektrana priključenih na distributivni sistem električne energije u probnom radu, a koliko ih posjeduje konačno rješenje o priključenju.

Također, u registru dostupnom na portalu Elektrodistribucije ne može se vidjeti lokacija elektrana, snaga, ni investitor, što otežava analizu i evidenciju. Iz javno dostupnih podataka vidljivo je da su na mrežu u probni rad puštene solarne elektrane DeLasol (9 MW), Lebane novo selo (8 MW) i Saraorci (9 MW), kao i još nekoliko manjih elektrana, te je više od 60 MW solarnih elektrana instalirano u Srbiji.

Do kraja godine bit će održan drugi niz aukcija za dodjelu tržišnih premija za obnovljive izvore energije, kojima je predviđena kvota od 100 MW za solarne elektrane, što je dva puta više od prošlogodišnje.

Ipak, investitori nisu ispunili ni kvotu od 50 MW jer je na prošlogodišnjim aukcijama, za pet solarnih elektrana dodijeljena kvota od ukupno 25.2 MW.

Solarna energija je sve zastupljenija u svijetu. U 2023. godini, globalne godišnje instalacije solarnih panela porasle su za 87% u odnosu na prethodnu godinu, pokazuje najnovija globalna analiza SolarPower Europe. Prethodna godina donijela je 447 GW novih solarnih kapaciteta u usporedbi sa 239 GW instaliranih u 2022. godini, čime je ukupni svjetski kapacitet solarne energije dostigao 1.6 TW.

Rekordan rast nije zabilježen u svim dijelovima sveta, jer je 80% instalacija koncentrirano na deset najvećih tržišta, koja uglavnom obuhvaćaju napredne ekonomije. Lider je Kina, sa 57% instaliranih svjetskih solarnih kapaciteta u 2023. godini.

Solarni boom u Europi
Kad je riječ o Europi, samo u 2023. godini instalirano je 56 GW solarne energije, osiguravajući čistu, pouzdanu i jeftinu energiju za skoro 17 milijuna domova. Sa 14.1 GW novih instalacija, Njemačka je 2023. završila kao lider na polju solarne energije, a slijede je Španjolska (8.2 GW), Italija (4.8 GW), Poljska (4.6 GW) i Nizozemska (4.1 GW).

Kapacitet solarne energije EU značajno je porastao sa 164 GW u 2021. na 260 GW do 2023. godine. Europe pokazuje da će naredne, 2025. godine, solarnoj industriji biti potrebno milijun radnika, od instalatera i računovođa, pa do menadžera projekata. Do 2050. godine, solarni sektor će kreirati četiri milijuna radnih mjesta.

Komentirajte prvi

New Report

Close