Makedonija gubi ogromne količine vode, nužne investicije u mrežu

Autor: Poslovni dnevnik , 24. lipanj 2024. u 07:21
Sa smanjenjem gubitaka povećat će se količine koje će se fakturirati, a time neće biti potrebe za povećanjem cijena vodnih usluga/Shutterstock

Prema podacima za 2023., na razini države gubici u prosjeku iznose više od 60 posto.

Kontinuirani investicijski ciklus u vodoopskrbnu mrežu imperativ je u borbi za smanjenje gubitaka vode od izvora do čaše, koji prema podacima za 2023. godinu na razini cijele države u prosjeku iznose preko 60 posto.

Istaknuto je to na 32. generalnoj skupštini vodnih regulatora iz Europske unije – WAREG (European water regulators), koja se ovih dana održala u Skoplju, piše Nova Makedonija.

Predsjednik Regulatorne komisije za energetiku i usluge gospodarenja komunalnim otpadom (RKE) Marko Bislimoski istaknuo je kako smo u regiji jedna od zemalja s najvećim gubicima.

Smanjenje gubitaka imperativ
“U Makedoniji su gubici vode, negdje na razini cijele zemlje, 62-63 posto. Mi kao Regulatorna komisija za energetiku smo više puta rekli da ne bježimo od odgovornosti i spremni smo odrediti konačnu cijenu za sve vodne usluge, uzimajući u obzir i naše iskustvo u energetici, jamčeći da ćemo poboljšati učinkovitost tvrtki, omogućiti veći broj investicija, a na račun toga smanjit ćemo gubitke vode na razini države, a pritom nećemo izazvati cjenovne šokove.

Dakle, sa smanjenjem gubitaka povećat će se količine koje će se fakturirati, a time neće biti potrebe za povećanjem cijena vodnih usluga – rekao je Bislimoski u izjavi medijima.

Ključno je osigurati cijenu koja će omogućiti razvoj poduzeća, da bude dostupna i prihvatljiva krajnjim korisnicima, te da regulator preuzme punu odgovornost u formiranju konačne cijene.

“Godinama inzistiramo na potpunom preuzimanju odgovornosti za uspostavljanje tarifa koje su realne i investicijski poticajne. S prirodnim resursima, poput vode, ne smijemo dopustiti igre s alibijem.

RKE u ovom trenutku samo određuje raspon tarifa – od minimalne do maksimalne, a vijeća lokalnih samouprava najčešće odlučuju o najnižoj cijeni, odnosno tarifi koja uz mala ulaganja daje minimalni prag isplativosti. Mreža se ne obnavlja, a zaposlenost raste, poručuje Bislimoski.

Investicijski ciklus
Dodaje kako je nužan kontinuirani investicijski ciklus u infrastrukturu, kao i optimizacija broja zaposlenih u javnim komunalnim poduzećima.

“U svemu tome je ključno osigurati cijenu koja će omogućiti razvoj poduzeća, a ujedno biti dostupni i prihvatljivi krajnjim korisnicima. Kao regulatori, rješenje vidimo u preuzimanju pune odgovornosti u formiranju konačne cijene – smatra Bislimoski.

WAREG objedinjuje 35 regulatornih tijela koja nadziru sektor voda i omogućuju zaštitu više od 400 milijuna potrošača.

Komentirajte prvi

New Report

Close