A1 i Algebra partneri u projektu sigurnijeg interneta u RH

Autor: Suzana Lepan-Štefančić/VL , 18. lipanj 2024. u 22:00
Generalni direktor A1 Hrvatska Dejan Turk, voditelj Centra za nestalu i zlostavljanu djecu Tomislav Ramljak i rektor Sveučilišta Algebra Mislav Balković/D. Javorović/PIXSELL

Projekt vrijedan više od milijun eura trajat će 18 mjeseci.

Učinjen je novi iskorak prema boljoj zaštiti djece na internetu, a pripomoći će i umjetna inteligencija – potpisan je sporazum o suradnji na projektu “Safer Internet Centre Croatia” čiji je koordinator Centar za nestalu i zlostavljanu djecu, dok su partneri A1 Hrvatska i Sveučilište Algebra.

Omogućit će to radionice i kampanje usmjerene na promociju digitalne pismenosti djece i mladih, ali i unaprjeđenje Hotline servisa za prijavu štetnog sadržaja na internetu, kao i besplatne Helpline linije Centra za sigurniji internet, namijenjene djeci, roditeljima i stručnjacima koji se susreću sa cyberbullyingom, online prijevarama i svakim drugim oblikom zlostavljanja na internetu.

Trajat će 18 mjeseci
Projekt će trajati 18 mjeseci, vrijedan je više od milijun eura, a polovica iznosa stiže iz fondova EU.

“Cilj je jasan – pomoći svakom djetetu koje se suočava s online zlostavljanjem ili je u riziku da postane žrtva. Statistike su alarmantne. Projekt čiji smo jedinstveni nositelji u RH po treći put, predstavlja korak naprijed u misiji. Ujedinit ćemo stručnjake, proširiti znanja i kapacitete te zajedno s partnerima raditi na osvještavanju djece, roditelja i svih koji su u radu u doticaju s djecom”, poručio je Tomislav Ramljak, voditelj i jedan od osnivača Centra za nestalu i zlostavljanu djecu.

Kampanja dala vidljivost
Dejan Turk, generalni direktor A1 Hrvatska istaknuo je da je kompanija jako fokusirana na temu sigurnosti u online svijetu.

“To je nešto što doista živimo i prožeto je kroz sve sfere poslovanja. Dokaz je i kampanja #BoljiOnline koju provodimo upravo s Centrom za sigurniji internet, a i činjenica da je ovo treći EU grant koji smo dobili kao partneri za provedbu aktivnosti edukacije djece i mladih o ispravnoj i sigurnijoj upotrebi interneta”. Turk je podsjetio i da su proljetos u Zagrebu otvorili prvo Savjetovalište Centra za sigurniji internet, dok je Mislav Balković, rektor Sveučilišta Algebra istaknuo:

“Naši stručnjaci na katedri za kibernetičku sigurnost svojom će ekspertizom pomoći u projektnim aktivnostima koje za cilj imaju sprječavanje rizičnog ponašanja mladih i djece na internetu, dok će naši studenti kibernetičke sigurnosti sudjelovati u panelima za mlade na kojima će se razgovarati o pozitivnim i negativnim online iskustvima”. Centar za sigurniji internet djeluje od 2015. u Osijeku, a telefoni mu često zvone.

“Zaprimili smo oko 400 poziva u prvih pet mjeseci ove godine, što je 40% više nego lani. S podizanjem svijesti, posebno nakon kampanje #BoljiOnline, dobili smo na vidljivosti pa su porasle i brojke, što je samo pokazatelj kako trebamo biti dostupniji djeci i mladima za pomoć”, kaže Ramljak.

Komentirajte prvi

New Report

Close