Bill Gates gradi nuklearku vrijednu četiri milijarde dolara

Autor: Domagoj Puljizović , 17. lipanj 2024. u 22:00
Elektrana će koristiti tekući natrij umjesto vode za hlađenje/Reuters

Elektrana će koristiti tekući natrij umjesto vode za hlađenje što bi proizvodnju energije trebalo učiniti jednostavnijom, sigurnijom i jeftinijom.

Tvrtka TerraPower osnivača Microsofta Billa Gatesa prošli tjedan je započela izgradnju nuklearne elektrane vrijednu do četiri milijarde dolara u gradu Kemmereru u američkoj saveznoj državi Wyoming.

Gates je izjavio da je “prilično uvjeren” da će se njegov projekt razvoja nove generacije nuklearne energije nastaviti bez obzira na političke promjene dogodine u Washingtonu. Podrška nuklearnoj energiji postoji s obje strane političkog spektra u SAD-u, ističe milijarder.

Elektrana će koristiti tekući natrij umjesto vode za hlađenje što bi proizvodnju energije trebalo učiniti jednostavnijom, sigurnijom i jeftinijom.

TerraPower u ožujku je Nuklearnoj regulatornoj komisiji podnio zahtjev za građevinsku dozvolu naprednog nuklearnog reaktora, a pogon bi trebao piti pušten u rad do 2030. godine. Inicijalno je bio odgođen zbog ovisnosti o uranu iz Rusije, no dobavljači iz Ujedinjenog Kraljevstva, Južne Afrike, SAD-a i Kanade riješit će problem.

Kako piše AP, postrojenje će biti smješteno uz elektranu Naughton koja će ugljen prestati koristiti do 2026. godine, a prirodni plin desetljeće kasnije. Dok demokrati u projektu vide vrijedan izvor čiste energije, republikanci bi mogli biti zainteresirani za energetsku sigurnost, smatra milijarder.

Ovo je prvi put nakon nekoliko desetljeća da neka tvrtka u SAD-u postavlja reaktore za komercijalnu proizvodnju energije, navodi CBS.

Komentirajte prvi

New Report

Close