Najbrži put do stažiranja, neki su iz Mičevca otišli i s ponudama za posao

Autor: Danica Gršković , 17. lipanj 2024. u 22:00
FS Alpe Adria regionalna je varijanta globalnog natjecanja koja se fokusira na zemlje srednje i jugoistočne Europe/Ž. Hladika/PIXSELL

Formula Student Alpe Adria otvara vrata talentima za rad u autoindustriji.

Organizatori hrvatske Formule Student Alpe Adria dobili su prestižno priznanje. Prema svjetskoj rang listi Formula Student – World Ranking, hrvatsko natjecanje zauzelo je visoko 3. mjesto u konkurenciji 25 svjetskih događaja kad je u pitanju CV/Hybrid kategorija.

Sedmo izdanje natjecanja održat će se od 20. do 25. kolovoza na Bugatti Rimac testnom poligonu u Mičevcu. U kategoriji električnih EV vozila, na 6. mjestu je Formula Student Alpe Adria. Potvrda je to izvrsnosti organizacije te timskog rada više od 30 ljudi koliko ih je uključeno u organizaciju.

Širok spektar tema
Poligon Bugatti Rimac u Mičevcu mjesto je okupljanja inovativnih bolida koji najavljuju budućnost autoindustrije. Više od 1200 mladih inovatora te 48 timova iz svih dijelova svijeta na prošlogodišnjem izdanju natjecanja Formula Student Alpe Adria predstavilo je neke od najbržih vozila na svijetu. A ideja o pokretanju Formula Student Alpe Adria proizašla je iz potrebe za stvaranjem platforme koja bi omogućila mladim inženjerima i studentima tehničkih znanosti i svih komplementarnih studija praktičnu primjenu znanja i inovacija.

Kezelj: Cilj je bio proširiti inicijativu na regiju kako bi studenti iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, BiH, Makedonije… imali priliku sudjelovati.

“Formula Student međunarodni je edukativni projekt koji desetljećima okuplja mlade talente iz cijelog svijeta, a FS Alpe Adria je regionalna varijanta koja se fokusira na zemlje srednje i jugoistočne Europe. Cilj je bio proširiti tu inicijativu na našu regiju kako bi studenti iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, BiH, Makedonije i drugih zemalja imali priliku sudjelovati u prestižnom natjecanju”, prepričava predsjednik Udruge FSAA Tibor Kezelj.

Osim što promovira STEM obrazovanje, natjecanje potiče i razvoj novih tehnologija, kreativnost i inovativnost te pruža studentima priliku da steknu praktično iskustvo. Natjecatelji su dužni proći kviz koji nije nimalo lagan, a osmišljen je da procijeni njihove sposobnosti u rješavanju kompleksnih tehničkih problema, razumijevanju osnovnih principa automobilske tehnologije i sposobnosti timskog rada.

“Pitanja pokrivaju širok spektar tema, od osnovnih tehničkih pojmova do specifičnih izazova s kojima se suočavaju tijekom dizajniranja i izgradnje trkaćeg automobila. Također, značajan aspekt predstavljaju i ekonomska pitanja koja ih pripremaju na stvarne probleme i situacije u njihovom sektoru”, opisuje predsjednik udruge Kezelj.

Predsjednik Udruge Formula Student Alpe Adria Tibor Kezelj ističe da zanimanje pokrovitelja za događanje iz godine u godinu raste/Marko Hanžeković

Projekt Formula Student Alpe Adria ima hvale vrijednu pokroviteljsku podršku, a Rimac Grupa, AVL-AST i PIA Automation Croatia među dugogodišnjim su pokroviteljima koji su prepoznali vrijednost projekta. Uz financijsku podršku, osiguravaju i tehničku podršku, materijale te stručne savjete i mentorstvo.

“Ukupna ulaganja se svake godine razlikuju, ali u 2023. su primjerice različiti pokrovitelji uložili više od 150 tisuća eura. Njihovo je zanimanje svake godine sve veće te smo uvijek otvoreni za suradnje s novim tvrtkama koje su zainteresirane za ulaganje u obrazovanje i budućnost”, pojašnjava Tibor Kezelj.

Mladim stručnjacima koji sudjeluju u natjecanju otvaraju se brojne mogućnosti na tržištu rada. Sudjelovanje u Formula Student natjecanju često rezultira ponudama za stažiranje i zaposlenje u vodećim tehnološkim i automobilskim kompanijama. Studenti imaju priliku pokazati svoje vještine pred stručnjacima iz industrije, što često vodi do direktnih ponuda za posao. Osim toga, stečeno praktično iskustvo i rad na stvarnim projektima čine ih konkurentnijima na tržištu rada.

48

timova iz svih dijelova svijeta sudjelovalo je prošle godine

Prilika za umrežavanje
Trenutačno je Formula Student Alpe Adria glavni fokus, ali tu su i planovi za organizaciju dodatnih događanja i natjecanja koja bi pružila slične prilike za obrazovanje i umrežavanje.

“Pokrenuli smo i Virtual FSAA eSports natjecanje koja omogućuje sudjelovanje većem broju studenata iz cijelog svijeta. Virtual FSAA dodatno promovira STEM područje i potiče inovacije među mladim talentima. Također, u planu je još nekoliko događaja, ali o tome više drugom prilikom”, prepričava predsjednik udruge Kezelj.

Misija udruge je poticanje obrazovanja i inovacija među mladima, promocija STEM područja te pružanje prilika za profesionalni razvoj i umrežavanje.

“Želimo stvoriti kulturu u kojoj mladi stručnjaci mogu razvijati svoje vještine, učiti od najboljih u industriji i steći praktično iskustvo koje će ih pripremiti i pomoći im u profesionalnom svijetu. Naš je cilj također podržati razvoj novih tehnologija i potaknuti kreativnost i inovativnost među studentima i mladima”, opisuje naš sugovornik Kezelj.

Što se sve ocjenjuje?
Ocjenjivanje natjecatelja temelji se na statičnim i dinamičnim disciplinama i nekoliko ključnih kriterija. Prvo, ocjenjuje se dizajn automobila, uključujući inovativnost, tehničku izvedbu i praktičnost. Drugo, performanse automobila na stazi, uključujući brzinu, upravljivost i pouzdanost. Treće, kvaliteta prezentacije projekta pred stručnim žirijem, gdje timovi moraju dokazati svoja inženjerska rješenja i poslovnu održivost svojih projekata.

“Osim tehničkih aspekata, ocjenjuju se i timski rad, organizacijske sposobnosti i sposobnost komuniciranja i argumentiranja svojih ideja”, zaključuje predsjednik udruge Tibor Kezelj.

Komentirajte prvi

New Report

Close