Suša ove godine nanijela velike štete ječmu i repici u Srbiji

Autor: Poslovni dnevnik , 14. lipanj 2024. u 06:17
Foto: SHUTTERSTOCK

Ječam se neće moći koristiti za proizvodnju piva, nego će se prodavati po nižoj cijeni za stočne hrane.

Poljoprivrednik iz okolice Subotice Igor Dulić upozorio je ovih dana da je suša ove godine nanijela velike štete, smanjila urod uljane repice, a uz to povećala razinu proteina u ječmu, pa umjesto za pivarsku industriju, koristit će se kao hrana za životinje, po nižoj cijeni.

“Žetva ječma je završila i prosječni prinosi su mali, oko pet tona, a osim toga suša je povećala razinu proteina pa se neće moći koristiti za proizvodnju piva, nego će se prodavati po nižoj cijeni za stočne hrane”, rekao je Dulić za agenciju Beta.

Smanjene površine
On je dodao da otkupne zadruge još nisu objavile cijene ječma, ali se priča da će cijena ječma za stočnu hranu biti oko 17 dinara po kilogramu, što znači gubitak u proizvodnji.

Zbog niskih cijena pšenice i kukuruza na području Subotice u posljednjih nekoliko godina smanjene su, kako je rekao, površine pod tim žitaricama, a proizvođači vjeruju da će zbog pivarske industrije bolje proći. proizvodnja ječma, čija je cijena prethodnih godina bila desetak posto viša od cijene pšenice.

“Iako cijena ječma još nije službeno objavljena, neslužbeno se spominje 17 dinara i to donosi određeni gubitak”, rekao je Dulić.

On je rekao da sjetva jednog hektara ječma košta oko 100.000 dinara, a sa sadašnjim prosečnim prinosom od pet tona, ako se računa na cijenu od 17 dinara, to je 85.000 dinara i gubitak po hektaru je oko 15.000 dinara.

Dulić je rekao da u tu cijenu nije uračunat ljudski rad, amortizacija strojeva, doprinosi za mirovinsko i zdravstveno osiguranje te kamate na kredite za financiranje proizvodnje.

Naveo je da ništa bolja situacija nije ni s proizvodnjom uljane repice, koja se izvozi, pa se računa da će biti isplativija, jer je i njezin prinos ispod prosjeka.

Prema njegovim riječima, prosječan prinos te kulture je oko 2,2-2,3 tone po hektaru, a lani je bio 3,5 tona, što znači da ni od nje neće biti zarade.

Proljetne vrućine
Prema riječima Sanje Mehandžić iz Poljoprivredne stanice Novi Sad za RTS, ova godina je specifična, visoke temperature počele su rano u proljeće i biljke su ušle u fazu spremnosti za žetvu.

“Skrećem pozornost proizvođačima da budu oprezni kada kreću u žetvu pšenice, upravo zbog velike vlage, što znači da ne kreću prerano. Trebaju adekvatno pripremiti svoje kombajne kako bi pokupili svako zrno. Vrlo je važno da ne spaljuju ostatke žetve, čime uništavaju mikroorganizme u obradivom sloju, to je kažnjivo i fizičke osobe mogu biti kažnjene novčanom kaznom do 50.000 dinara, a pravne osobe i do milijun. dinara”, upozorila je.

Komentirajte prvi

New Report

Close