Ulaganja u zaštitu okoliša lani dosegnula 67 milijardi eura u EU

Autor: Domagoj Puljizović , 05. lipanj 2024. u 22:00
Oko 40 milijardi eura, 60 posto ukupnih ulaganja u zaštitu okoliša na razini EU, potrošile su korporacije/Reuters

Oko 40 milijardi eura, 60 posto ukupnih ulaganja u zaštitu okoliša na razini Europske unije potrošile su korporacije, specijalizirani pružatelji usluga zaštite okoliša.

Zemlje članice prošle su godine uložile su oko 67 milijardi eura u zaštitu okoliša, od pročišćavanja otpadnih voda, vozila za prijevoz otpada, kupnje zemljišta za stvaranje prirodnih rezervata do opreme za čišću proizvodnju, objavio je Eurostat u povodu Svjetskog dana zaštite okoliša.

Oko 40 milijardi eura, 60 posto ukupnih ulaganja u zaštitu okoliša na razini Europske unije potrošile su korporacije, specijalizirani pružatelji usluga zaštite okoliša, što uključuje i privatne tvrtke koje se bave prikupljanjem i preradom otpada i kanalizacijom kao i korporacije koje nisu specijalizirani proizvođači, a koje kupuju tehnologije i opremu koja smanjuje zagađenje okoliša.

Opća država i neprofitni sektor čine preostalih 40 posto. Udio investcija u zaštitu okoliša u ukupnim ulaganjima zemalja članica iznosio je oko 1,8 posto u 2023. Konkretno, 1,7 posto svih ulaganja korporacija odnosilo se na ulaganja u zaštitu okoliša, dok je taj udio kod država iznosio 4,5 posto.

Najveći dio ulaganja u zaštitu okoliša odnosio se na otpadne vode, 41,6 posto odnosno na usluge gospodarenja otpadom, 26,6 posto. Za zaštitu zraka izdvojeno je 10,4 posto ukupnih ulaganja u zaštitu okoliša.

Ulaganja u opće upravljanje okolišem, istraživanje, razvoj i zaštitu od zračenja iznosila su 8,4 posto, dok su ulaganja u bioraznolikost i zaštitu krajolika iznosila 6,4 posto u zaštitu tla i podzemnih voda 5,6 posto, a u smanjenje buke 1,1 posto.

Inače, ovogodišnji svibanj bio je najtopliji otkad postoje mjerenja, s prosječnom temperaturom zraka na površini od 15,9°C, što je 0,65°C iznad prosjeka za razdoblje od 1991. do 2020., podaci su Copernicusa.

Komentirajte prvi

New Report

Close