Srbija na svjetskom vrhu prema rastu prihoda od stranih turista

Autor: Poslovni dnevnik , 06. lipanj 2024. u 07:17
Nakon što su u ožujku primat nakratko preuzeli turisti iz Bugarske, u travnju su u Srbiji opet najbrojniji turski posjetitelji/Shutterstock

Prihodi od stranih turista u Srbiji skočili 127 posto u odnosu na 2019.

Srbija je u prvom tromjesečju ove godine bila prva destinacija u svijetu po stopi rasta prihoda od stranih turista, koji su u odnosu na isto razdoblje 2019. bili veći za 127 posto, objavilo je Ministarstvo turizma i mladih, prenosi Beta.

U najnovijem barometru Svjetske turističke organizacije (UN Tourism) navodi se da je nekoliko svjetskih destinacija ove godine postiglo odlične rezultate u turizmu, među kojima je Srbija na prvom mjestu i jedina koja je dosegla troznamenkastu stopu rasta prihoda od stranih turista.

Rast prometa
Devizni priljev od turizma u prvom tromjesečju ove godine iznosi 575 milijuna eura, što je 127 posto više nego u razdoblju siječanj – ožujak 2019., kada su prihodi od stranih gostiju iznosili 252 milijuna eura.

U prva četiri mjeseca ove godine nastavljen je rast turističkog prometa u Srbiji, jer su strani gosti povećali dolaske za 10 posto, a noćenja za pet posto.

Nakon što su u ožujku primat nakratko preuzeli turisti iz Bugarske, u travnju su u Srbiji opet najbrojniji turski posjetitelji.

Razvijenost turizma i dalje nedovoljna

Na ljestvici od jedan do sedam indeksa Svjetskog ekonomskog foruma, Srbija s 3,86 zauzima 68. mjesto od 119 zemalja.

Turska je prva po broju dolazaka, koji je u travnju prepolovljen i iznosi više od 18.000. Turski turisti također su ostvarili najveći broj noćenja, koji su nakon 46-postotnog porasta preko 58.000, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Što se tiče cjelokupnog turističkog sektora, Srbija je u odnosu na travanj prošle godine ostvarila 7,1 posto više dolazaka i 9,1 posto više noćenja. Otprilike trećina noćenja odnosi se na Beograd, a petina na planinske centre i toplice.

Među planinskim centrima ističe se Zlatibor koji je u travnju ostvario najbolji rezultat, kako u dolascima tako iu noćenjima. To i ne čudi previše jer je Zlatibor u proljeće popularnija opcija od Kopaonika, gdje se turisti okupljaju radi zimskih aktivnosti.

Broj dolazaka na Zlatibor porastao je za oko trećinu iu travnju iu prva četiri mjeseca (na godišnjem nivou). Slično je i s brojem noćenja koji su u travnju porasli za 26 posto, au prva četiri mjeseca za 33,8 posto.

Ipak, nije sve tako blistavo. Svjetski ekonomski forum nedavno je objavio izvješće prema kojem se Srbija po razvijenosti turizma nalazi u sredini Adria regije.

Na ljestvici od jedan do sedam indeksa Svjetskog ekonomskog foruma (WEF), Srbija s 3,86 zauzima 68. mjesto od 119 zemalja. Aleksandar Radivojević, ekonomist FREN-a s Ekonomskog fakulteta u Beogradu i koordinator istraživanja Svjetskog ekonomskog foruma za Srbiju, ocijenio je za Bloomberg Adriju ovu poziciju lošom, ali je dodao da ima ohrabrujućih detalja.

Manjkav marketing
Dodao je kako problem nije samo u kapacitetima i resursima, već u načinu na koji su prezentirani i usklađeni s potražnjom.

Kuriozitet u slučaju Srbije je, kako je rekao, činjenica da Srbija ima prirodne i kulturne resurse, ali njihov razvoj podrazumijeva plasman tih resursa, pa se nameće zaključak da njihovo postojanje nije dovoljno povezano s potražnjom inozemnih turista kroz marketinške strategije i aktivnosti.

“Dobro je to što bi bavljenje ovim aktivnostima znatno popravilo plasman Srbije na listi razvijenosti turizma, a to bi se moglo ostvariti u relativno kratkom roku”, zaključio je.

Komentirajte prvi

New Report

Close