United Grupa gradi najveću optičku mrežu u regiji, žele 40% RH

Autor: Poslovni dnevnik , 04. lipanj 2024. u 22:00
United Grupa, u čijem je vlasništvu Telemach Hrvatska, planira u United Fiber do 2028. uložiti 450 milijuna eura/R. Anić/PIXSELL

United Fiber imat će 60 tisuća kilometara jezgrene i metro mreže, a na četiri tržišta dosezat će 3,6 milijuna kućanstava.

United Grupa gradi najveću optičku mrežu u jugoistočnoj Europi “United Fiber”, koja se proteže kroz četiri tržišta – Grčku, Bugarsku, Hrvatsku i Sloveniju, a do 2028. uložit će u to 450 milijuna eura, izvijestili su iz Telemacha Hrvatska, tvrtke u vlasništvu grupacije.

United Fiber imat će 60 tisuća kilometara jezgrene i metro mreže, a na četiri tržišta dosezat će 3,6 milijuna kućanstava i povezivati Europu s Bliskim Istokom i Azijom, odgovarajući na veliku potražnju za tranzitom kroz ključna tržišta Grupe. U veliko ulaganje kreću, kako kažu, nakon uspješnog osnivanja United Fibera u Grčkoj 2021.

Potpredsjednik za tehnologiju Željko Batistić ističe da su trenutačno u realizaciji plana isporuke 475.000 novih optičkih priključaka za kućanstava u 2024. Sličnim tempom nastavit će i se i dalje, s vizijom da postanu preferirani brend po izboru korisnika, poslovnih klijenata i partner za javni sektor, kako bi doprinijeli digitalizaciji društva.

Iz Grupe ističu da im je United Fiber Grčka bila ključna u provedbi strategija razvoja infrastrukture Grupe – ondje su postigli penetraciju od 20% na vlastitoj optičkoj infrastrukturi (u usporedbi s nacionalnim prosjekom od 8%).

U RH se godišnje pokriva oko 80.000 kućanstava s planom da se do 2028. obuhvati 40% svih kućanstava, a u Sloveniji Grupa posjeduje drugu najveću mrežu koja pokriva oko 50% kućanstava.

Komentirajte prvi

New Report

Close