Država i zakupac se dogovorili, Sveti Stefan otvorit će se na tri mjeseca

Autor: Poslovni dnevnik , 03. lipanj 2024. u 06:44
Hotelski kompleks zatvoren je uoči ljeta 2021. godine, nakon čega je dvije godine bio zaključan ulaz na Sveti Stefan/Shutterstock

Tvrtka Adriatic Properties prihvatila da se arbitraža pred sudom u Londonu zaustavi na tri mjeseca.

Zakupac grad-hotela Sveti Stefan i Vile Miločer, tvrtka Adriatic Properties, prihvatila je prijedlog Vlade da se arbitražni postupak pred Međunarodnim sudom u Londonu zaustavi na tri mjeseca i da se za to vrijeme otvori elitni resort.

Dogovoreno je, kako je Vijestima potvrđeno iz više izvora, da u ta tri mjeseca dvije strane pregovorima riješe sve međusobne probleme i sporazumno izađu iz arbitražnog postupka.

Nije u funkciji tri godine
Iako je zakupac odmah prihvatio Vladin prijedlog, a 30. svibnja im je određen rok da zajednički obavijeste Arbitražu da će postupak biti zaustavljen na tri mjeseca, kako je rečeno “Vijestima”, iz Vlade nije bilo odgovora.

Hotelski kompleks zatvoren je uoči ljeta 2021. godine, nakon čega je dvije godine bio zaključan ulaz na Sveti Stefan, a prošle godine otok je bio djelomično otvoren, ali samo za posjetitelje.

Potez Vlade čekaju dvije strane – zakupac gradskog hotela Sveti Stefan Vile Miločer i još nedovršenog hotelsko-apartmanskog naselja Kraljičina plaža, tvrtka Adriatic Properties koja je spremna pregovarati pred Arbitražnim sudom u Londonu i dokazuje pred domaćim sudovima da je međunarodni sud jedino mjesto gdje se odlučuje o ugovornim obvezama.

Lani samo za izletnike

Prošlo ljeto hotel nije imao gostiju, bio je otvoren samo za organizirane obilaske posjetitelja.

S druge strane, Državno hotelsko-turističko poduzeće Miločer i tvrtka u većinskom državnom vlasništvu Hoteli Sveti Stefan također čekaju reakciju Vlade jer su u izuzetno teškoj financijskoj situaciji jer zakupac praktički nije platio ni eura. za iznajmljivanje najvrjednijeg dijela obale na cijelu godinu.

Hoteli HTP Miločer i Sveti Stefan u većinskom vlasništvu države, koji upravljaju elitnim resortom Sveti Stefan – Miločer, dužni su Adriatic Propertiesu platiti 600 tisuća funti, koliko iznose troškovi arbitražnog postupka pred sudom u Londonu.

Pred Međunarodnim arbitražnim sudom u tijeku je spor koji je Adriatic Properties pokrenuo tražeći da mu se na ime kršenja ugovora isplati 100 milijuna eura. Državne tvrtke odgovorile su tužbom.

Prošlo ljeto gradski hotel nije imao gostiju, bio je otvoren samo za organizirane obilaske posjetitelja, kada je ulaznica za ulazak na otok koštala 25 eura po osobi.

Ugostiteljski objekti i poslovni prostori na prilazu gradu-hotelu također nisu radili. Veliko nezadovoljstvo mještana što grad-hotel Sveti Stefan četvrto ljeto dočekuje pod ključem bilo je jasno na velikom prosvjedu koji je krajem ožujka organiziran ispred metalnih vrata na samom ulazu u gradski hotel.

Mještani su tada upozorili da, ako grad-hotel ne bude otvoren do 15. lipnja, ne isključuju mogućnost blokade cijelog mjesta. Od Vlade su zatražili da, ako zakupac nastavi kršiti ugovor, raskine aranžman i grad-hotel vrati državi.

Grad-hotel Sveti Stefan uvršten je u predizborne programe gotovo svih političkih aktera na nedavno završenim lokalnim izborima, a gotovo svaka stranka, koalicija ili grupa građana obećala je otvaranje Svetog Stefana.

Adraitic Properties grčkog biznismena Petrosa Statisa odlučio je 2021. godine zatvoriti grad-hotel Sveti Stefan i Vilu Miločer, nakon što su mještani razbili vrata na Kraljičinoj plaži.

Ne plaćaju zakup
Izvršni direktor HTP Miločer Igor Đurašević ranije je za “Vijesti” rekao da Adriatic Properties nije platio tri kvartalne rate zakupa i da duguje 315.000 eura.

“Za mjesec dana stiže i četvrti račun, što znači da zakupnina predviđena ugovorom za Kraljičinu plažu nije plaćena cijelu godinu. Zbog toga je blokiran račun naše tvrtke koja je u stopostotnom vlasništvu države, plaće nisu isplaćene više od pola godine, nemamo osnovne uvjete za rad. Telefoni u uredu su isključeni. Ugrožena je milijunska državna imovina jer smo se zadužili – rekao je Đurašević. 

Komentirajte prvi

New Report

Close