Zeleno gospodarstvo
Ulaganje u OIE

Nekoliko regija još uvijek dominira proizvodnjom čiste energije, ali dolazi i do promjena

Prošle godine globalno je u proizvodnju investirano 200 milijardi dolara, 70 posto više nego 2022.

Borivoje Dokler
30. svibanj 2024. u 06:31
Više od 80 posto globalnog kapaciteta za proizvodnju solarnih fotonaposnkih modula ima Kina/Shutterstock

Rastuća ulaganja u proizvodnju tehnologija čiste energije, posebice solarnih fotonaponskih i baterija, postaju snažan gospodarski pokretač na globalnoj razini, stvarajući nove industrijske prilike i mogućnosti zapošljavanja, navodi se u novom izvješću Međunarodne agencije za energiju.

U prvoj analizi te vrste, Advancing Clean Technology Manufacturing, otkriva da su globalna ulaganja u proizvodnju pet ključnih tehnologija čiste energije – solare, vjetar, baterije, elektrolizere i toplinske pumpe – lani porasla na 200 milijardi američkih dolara što je povećanje veće od 70 posto u odnosu na 2022. godinu i što je činilo oko 4 posto rasta globalnog BDP-a.

Ulaganja u proizvodnju solarnih fotonaponskih uređaja više se nego udvostručila prošle godine, dok su ona u proizvodnju baterija porasla za oko 60 posto. Kao rezultat toga, kapacitet proizvodnje solarnih fotonaponskih modula danas je već u skladu s onim što je potrebno do 2030. na temelju IEA-inog scenarija neto nulte emisije.

Za baterijske ćelije, ako se uključe najavljeni projekti, proizvodni kapacitet je na 90 posto puta prema zadovoljavanju neto nulte potražnje na kraju ovog desetljeća. Novi proizvodni kapaciteti za vjetar i elektrolizere također su rasli brže u 2023., iako rezultati nisu bili tako dramatični. Postojeći kapaciteti za vjetar mogli bi zadovoljiti gotovo 50 posto potreba NZE scenarija 2030., dok bi najavljeni projekti mogli zadovoljiti daljnjih 12 posto.

Kina najjeftinija i prva u proizvodnji

Troškovi proizvodnje tehnologija čiste energije u SAD-u i EU veći su 70 do 130 posto nego u Kini.

U međuvremenu, povećanje kapaciteta za proizvodnju dizalica topline usporilo se zbog stagnacije na većini vodećih tržišta. Postojeći kapacitet mogao bi zadovoljiti samo oko jednu trećinu potreba 2030. u NZE scenariju, iako bi se to moglo brzo promijeniti s obzirom na kratka vremena koja su tipična za proširenje kapaciteta u ovoj industriji.

U izvješću se navodi da će mnogi projekti u pripremi uskoro biti operativni. Oko 40 posto ulaganja u proizvodnju čiste energije u 2023. bilo je u objektima koji bi trebali biti pušteni u rad ove godine. Za baterije taj udio raste na 70 posto.

Smjer kretanja je jasan

“Rekordna proizvodnja solarnih fotonaponskih i baterijskih postrojenja potiče prijelaz na čistu energiju, a snažan investicijski niz u nove objekte i proširenja tvornica trebao bi dati dodatni zamah u godinama koje dolaze”, rekao je izvršni direktor IEA Fatih Birol. “Iako su još uvijek potrebna veća ulaganja za neke tehnologije – a proizvodnja čiste energije mogla bi se proširiti širom svijeta – smjer kretanja je jasan. Tvorci politike imaju veliku priliku za osmišljavanje industrijskih strategija s prijelazom na čistu energiju u svojoj srži.”

Nekoliko regija još uvijek dominira proizvodnjom čiste energije. Na primjer, Kina je trenutno dom za više od 80 posto globalnih kapaciteta za proizvodnju solarnih fotonaponskih modula. Međutim, izvješće otkriva da bi proizvodnja baterijskih ćelija mogla postati manje geografski koncentrirana do kraja ovog desetljeća. Ostvare li se svi najavljeni projekti, Europa i Sjedinjene Države mogle bi do 2030. dosegnuti oko 15 posto globalnih instaliranih kapaciteta.

Veza troškova i politike

Novi podaci i analize temeljene na procjenama više od 750 postrojenja na razini postrojenja pokazuju da je Kina i dalje proizvođač s najnižim troškovima svih tehnologija čiste energije. Baterija, vjetar i solarni fotonaponski proizvodni pogoni obično su 20 do 30 posto skuplji za izgradnju u Indiji nego u Kini, a 70 do 130 posto skuplji u Sjedinjenim Državama i Europi.

Međutim, procjenjuje se da velika većina ukupnih troškova proizvodnje za ove tehnologije (70 do 98 posto) dolazi od operativnih troškova, koji uključuju inpute kao što su energija, rad i materijali, što implicira da razlike u troškovima proizvodnje koje se danas vide nisu nepromjenjive i mogu biti pod utjecajem politike.

Izvješće Advancing Clean Technology Manufacturing,,izrađeno kao odgovor na zahtjev čelnika G7 2023., pruža smjernice kreatorima politika dok pripremaju industrijske strategije s jakim fokusom na proizvodnju čiste energije. Potvrđujući da ne postoji pristup ‘jedna veličina za sve’, postavlja vodeća načela koja mogu informirati buduće planiranje.

Izvješće uključuje uvide prikupljene tijekom dijaloga na visokoj razini o diversifikaciji proizvodnje čistih tehnologija održanog u sjedištu IEA u Parizu u studenom 2023. Također se nadovezuje na analizu provedenu u sklopu posljednjeg izdanja vodeće tehnološke publikacije IEA, Energy Technology Perspektive, i dva posebna brifinga o proizvodnji čiste tehnologije objavljena prošle godine.

New Report

Close