Njemački osiguravatelji isplatili 5,7 milijardi eura zbog nevremena

Autor: Poslovni dnevnik , 27. svibanj 2024. u 22:00
Osiguravatelji upozoravaju da prilagodbu klimatskim promjenama treba ugraditi u građevinske propise/Shutterstock

Najviši iznos osiguravatelji su platili u 2021. godini, a riječ je o 13,9 milijardi eura.

Njemački osiguravatelji isplatili su 5,7 milijardi eura odštete za posljedice poplava, tuče i drugih vremenskih nepogoda u 2023. godini, znatno više nego u 2022., pokazalo je izvješće udruge osiguravatelja GDV. “To je 1,7 milijardi eura više nego u 2022. Glavni je uzrok velika i skupa šteta od tuče na motornim vozilima”, rekao je direktor GDV-a Jörg Asmussen za agenciju dpa.

Najviši iznos osiguravatelji su platili u 2021. godini, a riječ je o 13,9 milijardi eura. Čak četvrtina iznosa, ukupno 1,5 milijardi eura, isplaćena je lani za štetu od oluja u kolovozu, pokazuju podaci.

Većina osigurane štete, u ukupnom iznosu većem od dvije milijarde eura, prijavljena je u Bavarskoj, a slijedi Hessen s 890 milijuna eura. “Tuča je bila česta pojava u alpskoj regiji i na području niskih planinskih lanaca Taunus i Odenwald u Hessenu”, rekao je Asmussen.

Ekstremne vremenske nepogode sve su češće zbog klimatskih promjena, objašnjavaju meteorolozi, a dužnosnici ponovo predlažu obvezno osiguranje. Premijeri njemačkih saveznih zemalja planiraju u lipnju razgovarati o toj temi s kancelarom Olafom Scholzom. iz industrije osiguranja pak upozoravaju da to nije dovoljno.

“Ako se zaštita svede na obvezno osiguranje, to neće pomoći nikome, ni vlasnicima kuća ni saveznim zemljama ni lokalnim vlastima”, upozorio je Asmussen.

“Prilagodbu klimatskim promjenama trebalo bi ugraditi u građevinske propise, ublažiti urbanizaciju i zabraniti gradnju na poplavnim područjima”, dodao je čelnik udruge osiguravatelja. Otprilike pola stambenih zgrada u Njemačkoj osigurana je od svih prirodnih katastrofa, pokazali su podaci.

Komentirajte prvi

New Report

Close