Poslovna aktivnost u eurozoni ubrzala u svibnju

Autor: Poslovni dnevnik , 23. svibanj 2024. u 22:00
Ekonomiju eurozone vuče rast usluga i stabilizacija industrije/Shutterstock

Nove narudžbe pokazuju jačanje potražnje, posebno u uslužnom sektoru, s težištem na domaćem tržištu.

Poslovna aktivnost u eurozoni ubrzala je u svibnju, oslonjena na stabilan rast u uslužnom sektoru i naznake stabilizacije u industriji, pokazalo je u četvrtak preliminarno istraživanje S&P Globala.

Indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone porastao je u svibnju za 1,6 bodova u odnosu na travanj, na 52,3 boda, pokazali su preliminarni izračuni Hamburške komercijalne banke (HCOB) koja sastavlja izvješća za S&P Global. Vrijednosti više od 50 bodova signaliziraju rast aktivnosti, a one niže njihov pad.

“Idemo u dobrom smjeru. Sudeći po brojkama PMI-ja u našim prognozama BDP-a, eurozona će u drugom tromjesečju vjerojatno porasti po stopi od 0,3 posto i potisnuti sablast recesije”, zaključio je u izvješću glavni ekonomist HCOB-a Cyrus de la Rubia. Oslonac rastu ponovo je bio uslužni sektor, uz kontinuirano snažan rast aktivnosti, četvrti mjesec zaredom.

Industrija je pak ponovo bilježila pad aktivnosti, ali blaži nego u ožujku, pokazalo je istraživanje. “Proizvodni sektor sve je manje kamen spoticanja gospodarstvu i optimizam u prognozama proizvodnje dodatno je ojačao”, napominje ekonomist njemačke banke.

Nove narudžbe pokazuju jačanje potražnje, posebno u uslužnom sektoru, s težištem na domaćem tržištu. Nove izvozne narudžbe ponovo su se smanjile, protegnuvši razdoblje pada na više od dvije godine. 

Komentirajte prvi

New Report

Close