Rishi Sunak najavio parlamentarne izbore u Ujedinjenom Kraljevstvu u srpnju

Autor: Tanja Ivančić , 23. svibanj 2024. u 22:00
Britanski premijer Rishi Sunak posegnuo je za vrlo riskantnom strategijom jer torijevci zaostaju 20 postotnih bodova iza oporbene laburističke stranke/Reuters

Očekivalo se da će izbori biti na jesen kada bi Sunak ubilježio dvije godine vladanja.

Rishi Sunak, britanski premijer, prelomio je, i neočekivano, objavio da će se opći izbori u Ujedinjenom Kraljevstvu održati 4. srpnja. Objavio je to u kasno popodne, iza 17 sati, vani na ulici, na jakoj kiši, ispred svoje rezidencije u Downing Streetu 10.

Odabirom ljetnih izbora, Sunak je šokirao sve, pa i dio pripadnika vlastite, konzervativne stranke jer očekivalo se da će izbori biti ujesen kada bi Sunak ubilježio dvije godine vladanja i poprave stanje na anketama koje prednost daju oporbenoj Laburističkoj stranci.

Jedan bivši ministar nazvao je odluku “ludom”, dok je drugi torijevski zastupnik rekao da se osjećaju “rezignirano” zbog budućeg gubitka mjesta u parlamentu, prenosi Financial Times. Ipak, veći dio Sunakova kabineta dao mu je snažnu potporu. “Tko se usuđuje pobjeđuje. Usudio si se – i pobijedit ćeš”, riječi su Michaela Govea, ministra stanovanja koji je citirao moto pukovnije SAS, prenosi FT.

Stopa inflacije dva posto

Konzervativci sada mogu ići na izbore ukazujući na stabilne cijene hrane i račune za energiju.

Jednostavna računica
“Na neki način, jednadžba je jednostavna: nakon niza loših vijesti posljednjih mjeseci, prihvatio je i prve znakove svjetla u gospodarskom tunelu, poput usvajanja imigracijske sheme za Ruandu; mogućnost dobrog nogometnog turnira na horizontu; i neko sunčanije vrijeme.

Sunaku se moralo činiti da ako još malo bude čekao, stvari bi mogle postati samo gore”, piše Politico. Dodaje da bi to mogla biti i vrlo riskantna strategija jer torijevci zaostaju 20 postotnih bodova iza oporbene laburističke stranke, prema posljednjim anketama.

Sunak je odlučio kockati se s idejom da izgledi za njegovu stranku neće biti bolji negoli su sada iako je mogao birati bilo koji datum do siječnja 2025. Još početkom ove godine, u siječnju, izjavio je da je njegova “radna pretpostavka” da se izbori održe u drugoj polovici godine.

Ali zašto sada, a ne u listopadu ili studenom, pitaju se analitičari koje je, također Sunakova odluka zatekla. Teorija oko koje se slažu jest da je ‘uvijek racionalni Sunak procijenio da nema smisla polagati nade u to da će stići bolja vremena’. Kako piše Politico, “ovo je premijer koji voli proračunske tablice i podatke”.

Naime, ujutro, na dan objave izbora, Ured za nacionalnu statistiku objavio je da je inflacija konačno dosegla najvažniji cilj od dva posto. “To je značilo da konzervativci sada mogu ići na izbore ukazujući na stabilne cijene hrane i račune za energiju. Plaće su dobre, nezaposlenost relativno niska – ali, s očekivanjem da će rasti do kraja godine”, pojašnjava Politico.

Nezahvani trenutak
Sunak, koji je na premijersku poziciju došao u vrlo nezahvalnom trenutku, nakon Liz Truss, u svoje dvije godine vladanja nije uspio preokrenuti javnost unatoč tvrdnjama da je vratio stabilnost i kompetentnost u Downing Street 10.

“Politički frustriran, život u skučenom stanu morao mu se činiti sve manje privlačnim. Pogotovo nakon što se njegovo i suprugino osobno bogatstvo povećalo za 120 milijuna funti na 651 milijun funti prema najnovijoj listi bogataša Sunday Timesa. Ako je namjeravao izgubiti, zašto da ne izgubi sada i krene u svjetliju budućnost sa svojim prijateljima u Silicijskoj dolini?”, zaključuje Politico.

Inače, konzervativci su u Britaniji na vlasti već 14 godina. Rishi Sunak je u svojoj najavi izbora obećao da će se “boriti za svaki glas”. Bio bi to, dakle, peti mandat za konzervativce. Lider Laburista, Sir Keir Starmer neprestano naglašava “vrijeme za promjene” daleko od “torijevskog kaosa”.

Laburisti, kojima ankete pokazuju veliku prednost, tvrde da su potpuno spremni za kampanju i preuzimanje vlasti. Parlament će sada biti suspendiran u petak, prije nego što i službeno okonča svoj radu u četvrtak sljedećeg tjedna, a uoči službene petotjedne izborne kampanje.

Komentirajte prvi

New Report

Close