Radnici mnogo više spavaju ako se radi 4 dana u tjednu

Autor: Poslovni.hr , 23. svibanj 2024. u 12:30
Foto: DPA / Pixsell

Kad čovjek ne mora žrtvovati san zbog posla, sve mu se mijenja na bolje.

Naime, profesor menadžementa Christopher Barnes sa Sveučilišta Washington naglašava da su zaposlenici koji rade dan manje u tjednu odmorniji, produktivniji, zadovoljniji i općenito zdraviji, prenosi Posao.hr.

“Kad čovjek ne mora žrtvovati san zbog posla, sve mu se mijenja na bolje. Naime, spavanje i posao su u konstantnom sukobu i najčešća žrtva je zdravlje pojedinca, što se odražava i na to kako obavlja posao”, kazao je Barnes.

S njim se slaže sociologinja i ekonomistica Juliet Schor s koledža Boston, a mišljenje temelji na saznanjima prikupljenima kroz opširno praćenje organizacija diljem svijeta koje odnedavno eksperimentiraju s četverodnevnim radnim tjednom.

“Poslodavci shvaćaju da ako mogu promijeniti mišljenje o tome gdje ljudi rade, mogu i ono o tome koliko su dana na poslu”, ističe Schro i nudi konkretne brojke pristigle nakon uvođenja kraćeg radnog tjedna:

“Nakon promjene s petodnevnog na četverodnevni radni tjedan vidjeli smo da manje od sedam sati sna tijekom noći ima svega 14,5 posto zaposlenih u odnosu na njih 42,6 posto prije te promjene. U prosjeku, svi spavaju 7,58 sati tijekom noći. To je gotovo cijeli jedan sat duže nego kad su radili pet dana u tjednu.”

Također, produktivnost zaposlenih ostala je identična ili se poboljšala, što znači da organizacije koje su se odrekle jednog dana, nisu se odrekle rezultata koji su zabilježeni. I to je ono na čemu se može graditi dalje ova priča, koju bi zasigurno objeručke prihvatila velika većina zaposlenih bilo gdje na svijetu…

Komentirajte prvi

New Report

Close