Njemački vinari sve više se okreću od crnih vina prema roseu

Autor: Poslovni dnevnik , 20. svibanj 2024. u 17:00
Udio roséa u vinima provjerene kvalitete u Njemačkoj porastao je lani s 13 na 16 posto/Shutterstock

Nešto više od polovice, to jest 51 posto svih njemačkih kvalitetnih i vrhunskih vina u ponudi bila su suha vina.

Proizvodnja rosé vina u Njemačkoj je na vrhuncu, a istovremeno se nastavlja povoljan trend proizvodnje suhih vina, objavio je u petak Njemački institut za vino (DWI).

Povećanje proizvodnje roséa je nauštrb crnih vina, dok je ponovno najpopularnije bijelo vino, izvijestio je DWI. Udio roséa u vinima provjerene kvalitete porastao je lani s 13 na 16 posto, u usporedbi s prethodnom godinom, rekao je glasnogovornik DWI-ja Ernst Büscher.

Tim povećanjem udio crnih vina skočio je na 18 posto. Kao i prethodne godine, dvije trećine vina bila su bijela.

Nešto više od polovice, to jest 51 posto svih njemačkih kvalitetnih i vrhunskih vina u ponudi bila su suha vina. To je jedan postotni bod više nego 2022., ali i osam postotnih bodova više nego 2013. i 15 postotnih bodova više nego 2003. godine.

Udjeli slatkih i poluslatkih vina su na razini prošle godine, s 29 posto. Jedno od pet vina klasificirano je kao polusuho i taj se udio nije promijenio u odnosu na 2003. godinu. Ukupno 700 milijuna litara kvalitetnog i vina vrhunske kvalitete uspješno su prošli test kvalitete.

Prema Njemačkom institutu za vino, to je 95 posto njemačke proizvodnje vina. Proizvodnja vina u EU dosegla je 16,1 milijardu litara u 2022., a najveći proizvođači su Italija i Španjolska s po pet milijardi litara, dok udio njemačkih proizvođača doseže četiri posto europske.

Komentirajte prvi

New Report

Close