Pad japanskog gospodarstva ruši planove Bank of Japan?

Autor: Poslovni dnevnik , 17. svibanj 2024. u 21:00
Japan je pao u prva tri mjeseca dva posto u odnosu na prethodni kvartal, pokazuju preliminarni podaci/Reuters

Podaci revidirani naniže pokazuju da je BDP u četvrtom tromjesečju 2023. jedva porastao.

Japansko gospodarstvo palo je u prvom tromjesečju brže nego što se očekivalo, jer je slabiji jen nastavio pritiskati potrošnju, postavljajući novi izazov nastojanjima središnje banke da kamatne stope još više odmakne od nule.

Preliminarni podaci o bruto domaćem proizvodu (BDP) u četvrtak pokazali su da je japanski BDP na godišnjoj razini u razdoblju od siječnja do ožujka u odnosu na prethodno tromjesečje pao za dva posto, brže od 1,5-posto smanjenja iz procjene ekonomista u Reutersovoj anketi.

Podaci revidirani naniže pokazuju da je BDP u četvrtom tromjesečju 2023. jedva porastao. Dok su preliminarni podaci o kapitalnoj potrošnji često podložni velikim revizijama, ukupni pad u svim komponentama BDP-a sugerira da japansko gospodarstvo nije u prvom tromjesečju imalo značajan pokretač rasta.

To bi moglo omesti planove središnje Bank of Japan, koja je u ožujku 2007. godine prvi put podigla kamatne stope i signalizirala svoju namjeru da nastavi politiku pooštravanja. Moguće je da će se vrijeme povećanja kamatnih stopa odgoditi, ovisno o tome kako se BDP bude oporavljao u tekućem tromjesečju.

Iako će se gospodarstvo sigurno oporaviti u tekućem tromjesečju zbog rasta plaća, neizvjesnost ostaje zbog potrošnje u uslužnom sektoru. Najnovije očitanje BDP-a pretvara se u tromjesečno smanjenje za 0,5 posto, u odnosu na 0,4-postotni pad koliko su očekivali ekonomisti. 

Komentirajte prvi

New Report

Close