U dvije godine cijene usluga povisili ukupno 11,8%

Autor: Tanja Ivančić , 15. svibanj 2024. u 23:00
Hrvatski Telekom cijene svojih usluga uvećava 6,5 posto počevši od 1. srpnja/D. Puklavec/PIXSELL

Pretplatnici, kada se radi o podizanju cijena temeljem inflacijske klauzule, nemaju prava besplatno raskinuti ugovore.

Hrvatski Telekom odlučio je podići cijene usluga temeljem indeksne klauzule. Učinit će to s 1. srpnja, a stopa poskupljenja iznosi 6,5 posto, izvijestili su iz kompanije. To znači da će prvi uvećani računi za 6,5 posto stići tijekom kolovoza na adrese njihovih korisnika.

“Uvećanje cijena od 6,5 posto primjenjivat će se isključivo na mjesečne naknade fiksnih i mobilnih tarifa, paketa i opcija definiranih službenim cjenicima. Na ostale stavke računa kao što su: cijena minuta, poruka ili prometa, jednokratne naknade, rate za uređaje, usklađenje cijena neće se primjenjivati”, dodaju.

Iz HT-a su objasnili potez: “Usklađenje s inflacijom nužni je odgovor na negativne inflatorne učinke ne bi li HT zadržao visoke razine ulaganja u ključnu mobilnu i fiksnu infrastrukturu te usluge, a koja su prošle godine iznosila 361,4 milijuna eura”.

Podsjetimo, telekomi su si lani prskrbili pravo da temeljem službene godišnje prosječne stope inflacije za prošlu godinu, koju sredinom siječnja objavljuje Državni zavod za statistiku, a ove godine iznosi 8 posto, automatizmom povise cijene. U praksi to znači, da pretplatnici, kada se radi o podizanju cijena temeljem inflacijske klauzule, nemaju prava besplatno raskinuti ugovore.

Lani je HT svoje cijene uvećao posljednji, u listopadu, i s najmanjim postokom (5 posto). Uz novo usklađenje, ukupno povećanje cijena HT-a bit će 11,8 posto.

A1 Hrvatska ovogodišnje usklađenje već je najavio, a njihove usluge poskupljuju za 6,9 posto od 1. lipnja, dok su lani cijene porasle za 8,5 posto, i to od srpnja, što ukupno donosi 16 postotno poskupljenje. Telemach zasad nije izvijestio o ovogodišnjem usklađenju, dok je lani to odradio u kolovozu, uz stopu od 8,3%.

Komentirajte prvi

New Report

Close