Posao po mjeri
Sajam poslova

Kroz praktično iskustvo lakše će usmjeriti studiranje i donijeti kvalitetniju odluku o smjeru karijere

Na 17. izdanju Job Faira, studenti će kroz dva dana imati priliku razgovarati sa stručnjacima iz različitih industrija.

Borivoje Dokler
02. svibanj 2024. u 22:00
Na više od 100 štandova tvrtke će zainteresiranim studentima predstavit svoje projekte, tehnologije i znanja/Job Fair

Sedamnaesto izdanje Job Faira, sajma poslova, u organizaciji Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, Saveza studenata FER-a i Kluba studenata elektrotehnike (KSET), održat će se od 8. do 9. svibnja 2024. u zagrebačkom Mozaik Event Centru.

Na ovogodišnjem izdanju Job Faira, koji godišnje privuče preko 2500 studenata, 110 domaćih i inozemnih tvrtki iz 15 industrija će na preko 100 štandova zainteresiranim studentima predstavit svoje projekte, tehnologije i znanja. Posjetitelji će moći uživati i u 12 talkova, dvije panel rasprave i 10 radionica. Središnja tema ovogodišnjeg Job Faira je transformacija.

Relić Sić: Oni koji odlaze na praksu su visokomotivirani i zaista žele steći praktično iskustvo koje prepoznaju kao vrlo važno i vrijedno.

Upoznati mlade talente

Prvog dana sajma, održat će se panel rasprava na temu kriznog menadžmenta na kojem će se govoriti o tome kako učinkovito reagirati na krize, mijenjati strategije i donositi odluke u turbulentnim uvjetima te pružiti sveobuhvatan pogled na to kako organizacije upravljaju krizom. Drugog dana sajma na rasporedu će biti panel rasprava o transformacijama poslovnih modela, a završit će brzopoteznom debatom na temu “Transformacija AI-a u budućnosti: Kako će daljnji razvoj umjetne inteligencije utjecati na tržište rada za programere?” u kojoj će sudjelovati profesori i studenti s FER-a.

“Na JobFairu studenti imaju priliku na jednom mjestu, kroz dva dana, razgovarati sa stručnjacima iz različitih industrija. Tako mogu kvalitetnije i informiranije formirati stavove i razmišljanja te donijeti odluke o tome u kojem smjeru usmjeriti i svoje studiranje te se direktno informirati o mogućnostima prakse u poduzećima kroz FER-ov program stručnih praksi, kao i raspitati se o mogućnostima zapošljavanja nakon studija”, poručila je voditeljica karijernih aktivnosti, Nikolina Relić Sić i nadodala kako svake godine postoji veliki interes i poduzeća i studenata.

“Broj poduzeća koja sudjeluju uvijek premašuje 100 sudionika, a sajam, osim studentica i studenata FER-a, posjećuju i studentice i studenti ostalih zagrebačkih, ali i drugih hrvatskih fakulteta. Ima jako puno poduzeća koja svake godine sudjeluju jer znaju da je to mjesto na kojem će upoznati vrhunske mlade ljude i na kojem će se moći, kroz različite formate, predstaviti studentskoj populaciji, ali i onima koji su završili fakultet”, ističe.

Nikolina Relić Sić

Kako do prakse

“Studentice i studenti također znaju da je Job Fair mjesto na kojem u vrlo kratkom periodu mogu dobiti odgovore na svoja karijerna pitanja te stupiti u kontakt s poslovnim svijetom te potražiti različite mogućnosti za stjecanje praktičnog iskustva. Također, rado posjećuju radionice na kojima kroz 90 minuta mogu saznati više o trenutno aktualnih tehnologijama i okušati se u njihovom korištenju na primjerima koja im poduzeća predstave”, navodi voditeljica karijernih aktivnosti i kaže kako je važno spomenuti da je na FER-u praksa u potpunosti neobavezna i organizirana u obliku vještine, odnosno neobaveznog kolegija koji studenticama i studentima ne ulazi u ukupan zbroj ECTS bodova.

Najvrjednije iskustvo

“Upravo zato, studentice i studenti koji odlaze na praksu su visokomotivirani i zaista žele steći praktično iskustvo koje prepoznaju kao vrlo važno i vrijedno kako bi se mogli usmjeriti kroz svoje daljnje studiranje, ali i kako bi mogli donijeti kvalitetniju odluku o smjeru karijere nakon završetka studija. Očekuju da na praksi zaista rade i primjenjuju znanje stečeno na fakultetu, da rade na konkretnim zadacima te da u tom procesu imaju stručnu pomoć i podršku mentorice ili mentora.

Isto, ne manje bitno, je da očekuju doživjeti kako to ‘posao’ izgleda u stvarnosti. Drugim riječima, žele vidjeti kako to funkcionira običan dan na radnom mjestu, što je, kada se vratimo i u svoje studentske dane, jednom studentu često nepoznato. Nakon završetka prakse, često upravo to spominju kao najvrjednije iskustvo.”, zaključuje Nikolina Relić Sić.

New Report

Close