EPCG pokriva gubitak CEDIS-a od 15 milijuna eura

Autor: Poslovni dnevnik , 26. ožujak 2024. u 05:44
Foto: SHUTTERSTOCK

Ova odluka predstavlja računovodstvenu “gimnastiku” kojom se već treću godinu pokrivaju gubici CEDIS-a.

Upravni odbor Elektroprivrede (EPCG) dao je pisanu suglasnost za pokriće 15-milijunskog gubitka tvrtke kćeri Crnogorskog elektrodistribucijskog sustava (CEDIS) za prošlu godinu, doznaje Pobjeda.

U međuvremenu, Elektroprivreda je CEDIS-u svela fakture na regulatorno dopuštene cijene, što je dodatno smanjilo gubitke te kompanije. Ova odluka predstavlja računovodstvenu “gimnastiku” kojom se već treću godinu pokrivaju gubici CEDIS-a.

Zbog toga EPCG gubi novac u konačnom konsolidiranom financijskom izvještaju, a na gubitku je i državni proračun u koji bi trebala biti uplaćena dividenda tog državnog poduzeća.

Prema saznanjima Pobjede, sva tri člana Odbora za reviziju EPCG-a bila su protiv ove odluke Upravnog odbora, jer bi davanje suglasnosti ove vrste značajno utjecalo na visinu iskazanog rezultata matične kompanije.

(EPCG) i društva kćeri (CEDIS) i otvorilo bi negativne reperkusije u vezi s pitanjima oporezivanja, dobiti i transfernih cijena. Revizorsko povjerenstvo smatra da nije uobičajena praksa da se knjižne suglasnosti daju gotovo tri mjeseca nakon završetka poslovne godine te da se to može protumačiti kao način “friziranja” bilance.

Ovom odlukom EPCG nastavlja pokrivati ​​minuse svoje tvrtke kćeri jer je prošle godine CEDIS-u dala financijsku injekciju od 21,6 milijuna eura, kada je dokapitalizacijom pokrila gubitke CEDIS-a iz 2021. i 2022. godine.

Krajem lipnja prošle godine dioničari EPCG-a usvojili su prijedlog odluke o povećanju udjela te kompanije u CEDIS-u.

Tada je na Skupštini dioničara donesena odluka da će EPCG unijeti sredstva u iznosu od 21,6 milijuna eura za financijsku konsolidaciju CEDIS-a “kako bi se sanirale posljedice poremećaja na tržištu električne energije”. 

Komentirajte prvi

New Report

Close