Ljudi na ‘sezonu’ nerijetko dolaze iz različitih krajeva Hrvatske, a u posljednje vrijeme i iz cijelog svijeta, stoga ne čudi to da su sigurna primanja (44%) i smještaj (40%) od presudne važnosti prilikom odabira sezonskog posla.
Zanimljivo je da je visina plaće tek na trećem mjestu, a slobodni dani i radno vrijeme i inače su ljudima nešto manje važni kod ovog tipa zaposlenja, piše tportal.
Prema istraživanju, najveće prednosti sezonskog posla su stjecanje novih znanja i vještina (68% ispitanika), upoznavanje novih ljudi (61%) te plaća, koja je u pravilu osjetno viša nego u slučaju cjelogodišnjeg zaposlenja (54%). Tu su još boravak na moru (45%) te zanimljivost i atraktivnost posla (44%), a svega šest posto ljudi smatra da sezonski posao nema prednosti.
S druge strane, najveće mane rada u sezoni pronalazimo u njegovom gotovo ograničenom trajanju, dugim radnim danima, neadekvatnom smještaju te preniskoj plaći i odvojenosti od obitelji.
Kad je riječ o plaći u prosjeku, očekivana mjesečna neto plaća za sezonski posao iznosi 1307 eura neto, što je šest posto više u odnosu na prošlu godinu.
Mjesečna primanja, naravno, ovise i o vrsti posla:
- konobari u prosjeku očekuju mjesečnu plaću od 1408 eura
- kuhari bi za svoj rad htjeli dobiti minimalno 1482 eura
- sobari mjesečno u prosjeku očekuju minimalno 1145 eura
- recepcionari smatraju da bi za svoj rad trebali dobiti minimalno 1259 eura
- prodavači u prosjeku očekuju plaću od 1105 eura
- skladištari u sezoni očekuju 1050 eura
- pomoćni radnik u kuhinji očekuje 1322 eura.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu