Projekt našeg Marina Trošelja osvojio SAD, idući cilj Katar i Indonezija

Autor: Josipa Ban , 07. ožujak 2024. u 13:44
Marin Trošelj, osnivač tvrtke STEMI čiji je program dio kukikuluma u 40 posto škola u Hrvatskoj/PD

Iz kompanije Stemi otkrivaju planove širenja svog inovativnog programa kojem je cilj biti glavna edukacijska platforma za stjecanje tehnoloških znanja.

Projekt STEMwave, poznatiji kao ‘Škola budućnosti’, širi se svijetom. Nakon Hrvatske, njihov se inovativan obrazovni program već drugu godinu provodi u SAD-u te Bosni i Hercegovini, a pregovaraju i oko ulaska u škole Katra i Indonezije.

Riječ je programu koji je prije četiri godine pokrenuo Marin Trošelj s ciljem stvaranja kurikuluma i platforme putem koje učenici osnovnih i srednjih škola uče o umjetnoj inteligenciji, robotici i internetu stvari.

Projekt se vrlo brzo proširio Hrvatskom da bi se danas prakticirao u 40 posto škola. No, tvrtka Stemi od početaka ima mnogo ambicioznije planove. Cilj im je, naime, biti glavna edukacijska platforma na svijetu kojom školarci stječu tehnološka znanja budućnosti.

20

država SAD-a primjenjuje STEMwave obrazovni program u svojim školama

Osvajanje SAD-a
U SAD-u se njihov program provodi u školama otprilike 20 država, a trenutno je u tijeku pilot-projekt u još nekoliko škola gdje se testira njihov novi kurikulum umjetne inteligencije putem kojega najmlađi uče o ChatGPT-u, odnosno velikim jezičnim modelima.

“Jedini smo u tako kratkom vremenu uspjeli ovu novu tehnologiju integrirati u obrazovni program po čemu smo jedinstveni”, ističe Sanda Mamić, zadužena za razvoj proizvoda i marketing u tvrtki Stemi. Tek kada završi ovaj pilot, a što bi trebalo biti za par mjeseci, znat će hoće li proširiti svoju prisutnost u SAD-u na još nekoliko država, objašnjava Mamić.

Inače, STEMwave obrazovni program u SAD-u je startao na jesen 2022., kao pilot projekt, a tvrtka je na dobrom putu da ga masovno proširi na najbogatijem tržištu svijeta. Širenje nije tako jednostavno jer se američki sustav obrazovanja razlikuje od hrvatskog s brojnim školama u privatnom vlasništvu, objašnjava Mamić.

Stoga za to tržište Stemi ima drugačiji model širenja. “Odlučili smo promijeniti pristup te krenuti s “eventima”, odnosno predstavljanjem programa prije same implementacije kako bi tržište bolje upoznali s onim što nudimo i koje sve benefite donosi uvođenje STEMwave programa u škole”, ističe Mamić navodeći da će ove godine organizirati pet takvih događanja.

Na tržište Bosne i Hercegovine ušli su prošle godine u suradnji s Programom Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) čiji je cilj osnažiti žene u tehnološkoj industriji, ali i nastavnike podučiti novi tehnološkim alatima. Za svog partnera u provođenju projekta koji traje dvije godine UNDP je odabrao upravo Stemi. “U BiH smo prisutni u 50-ak škola koje prakticiraju naš program umjetne inteligencije”, kaže.

U dobrom dijelu katarskih škola

Završne ćemo pregovore imati krajem proljeća i početkom ljeta, no već smo sada gotovo sigurni da ćemo biti prisutni u dobrom dijelu katarskih škola, kaže Mamić.

Ekspedicija na Mars
Otkriva i da pregovaraju s Katrom te da su na dobrom putu da STEMwave od ove jeseni prošire i na to tržište. “Završne ćemo pregovore imati krajem proljeća i početkom ljeta, no već smo sada gotovo sigurni da ćemo biti prisutni u dobrom dijelu škola”, ističe.

Usto, putem partnera Koding Next, tvrtke za učenje programiranja najmlađih, uskoro bi trebali program proširiti na Indoneziju. “Oni će koristiti našu platformu StemiLAB putem koje i partnerskim tvrtkama omogućujemo da provode obrazovanje o najnovijim tehnologijama”, objašnjava Mamić napominjući da bi ovaj program trebao krenuti već kroz par tjedana.

“Najljepši dio ovoga posla su povratne informacije koje dobivamo od učenika koji nam često znaju reći da su im znanja koja su dobili promijenila život te da planiraju upisati tehnološki fakultet. To iskreno veseli”, ističe Mamić.

Fokus učenika ove sezone je na pripremi Hexapod robota za ekspediciju na Mars, izradi igara i chatbotova korištenjem umjetne inteligencije te proširenoj stvarnosti. STEMwave od početka podržavaju Infobip i A1.

Komentirajte prvi

New Report

Close