Pravo na izmaklu dobit izvođača kod raskida ugovora o građenju

Autor: Mićo Ljubenko i Tena Nagy , 05. ožujak 2024. u 12:08
FOTO: Pixabay

Vrhovni sud RH je u odluci Revt-345/2018 zauzeo stav da je tuženik kao javni naručitelj dužan platiti tužitelju cijenu radova koje je izveo prema nalogu tuženika, i to prema izmijenjenoj i dopunjenoj projektnoj dokumentaciji.

Pri tome se ističe da su svi radovi izvedeni uz puni angažman tuženika i njegovih projektanata i nadzora. Osim toga, do raskida ugovora je došlo jednostranom izjavom tuženika, a tužitelj nije odgovoran za nedostatke u projektnoj dokumentaciji, budući projektnu dokumentaciju tuženik naručio od treće osobe.

Drugostupanjski sud smatra da je tuženik imao pravo jednostrano raskinuti ugovor o građenju u smislu odredbe čl. 629. Zakona o obveznim odnosima, ali i da tužitelj ima pravo na naknadu troškova izvedenih radova i izmakle dobiti u smislu odredbe čl. 619. ZOO.

Tužitelj je ponudbeni troškovnik izradio na temelju projektne dokumentacije koju je tuženik naručio od treće osobe, odmah na početku izvođenja radova je utvrđeno da projektna dokumentacija manjka, te je usprkos tome tuženik tražio da tužitelj izvodi daljnje radove, koji su djelomično i izvedeni, te je tek u listopadu 2011. tuženik jednostrano raskinuo ugovor, budući bi zbog izmjene projektne dokumentacije trebalo doći do značajnog povećanja obima radova, kao i troškova.

Neosnovano je pozivanje tuženika na Zakon o javnoj nabavi, budući da u konkretnom slučaju nije došlo do izmjene i dopune osnovnog ugovora, već je tuženik jednostrano raskinuo ugovor. U slučaj raskida ugovora tužitelj osnovano potražuje od tuženika naknadu u visini izvedenih radova, koji su izvedeni prema utvrđenju prvostupanjskog suda na traženje tuženika, kao i naknadu izmakle dobiti. Suprotno tumačenje bilo bi protivno načelu savjesnosti i poštenja (čl. 4. ZOO), načelu zabrane prouzročenja štete (čl. 8. ZOO) i dužnosti ispunjenja obveza (čl. 9. ZOO).

OPASKA PRIREĐIVAČA:

U primjeru je sporna razlika za neplaćene i nepriznate, a izvedene radove kod javne nabave jer ugovorne strane o tome nisu sklopile aneks (dodatak) u pisanoj formi. Međutim, članak 294. ZOO kaže da se mora platiti ono što je izvedeno.

U pogledu izgubljene dobiti kod ugovora o građenju ona se uvijek procjenjuje u visini cca 5% vrijednosti ugovora, jer se smatra da je fiksni dio cijene koji ne može biti veći prema čl. 627. ZOO 10% cijene, pri čemu preostalih 5% predstavlja indirektni trošak izvođača.

Komentirajte prvi

New Report

Close