VIDEO: Ovo je trenutno vjerojatno najopasnije mjesto na svijetu

Autor: Poslovni.hr , 29. veljača 2024. u 08:39
Foto: YouTube

“Meteorološki ured procjenjuje da postoji značajna opasnost, i rekla bih da nije pametno provesti noć u ovdje.”

Nova vulkanska erupcija na poluotoku Reykjanes na Islandu je neizbježna, tvrde eksperti koji predviđaju otvaranje nove pukotine u narednim danima – potencijalno unutar grada Grindavík.

Kako prenosi Klik, prema Islandskom meteorološkom uredu (IMO), magma se ponovno nakuplja ispod Svartsengija brzinom koja bi mogla izazvati novu erupciju u narednim danima. Kako stoji u priopćenju IMO-a, do ponedjeljka (26. veljače), procijenjeno je da se 7,6 milijuna kubičnih metara rastaljene stijene nalazi ispod zemlje 4 kilometra sjeverno od grada Grindavíka. Količina magme približava se razinama koje su potaknule erupcije istog vulkana u prosincu 2023., 14. siječnja i ponovno 8. veljače.

“Ako pogledate večer prije prethodnih vulkanskih erupcija… vjerojatnost erupcije povećava se kada volumen dostigne 8 do 13 milijuna kubičnih metara,” napisali su predstavnici IMO-a. “Ako se nakupljanje magme nastavi na isti način, niža granica bit će dosegnuta sutra.”

U slučaju erupcije, upozoravaju predstavnici IMO-a, znakovi upozorenja vjerojatno će biti vrlo kratki. “Znakovi da magma dolazi do površine pojavili bi se u iznenadnoj, lokaliziranoj i intenzivnoj mikro seizmičkoj aktivnosti,” napisali su u priopćenju. “Nova erupcija mogla bi započeti s vrlo malo upozorenja, manje od 30 minuta.”

Komentirajte prvi

New Report

Close