Svijetli dvori krenuli su s 1000 litara. Sad su na 13 hektara

Autor: Danica Gršković , 16. veljača 2024. u 07:00
S eko-gastro ponudom vinarija 'Svijetli dvori' zaokružuje turistički bum Baranje/PD

Oliver Novački vinar je i vinogradar, supruga Julijana završeni sommerlier. Imaju još dva stalna radnika i po potrebi ‘sezonce’.

Vinarija “Svijetli dvori” nalazi se u samom srcu sela Karanac, nadaleko poznatom etno selu, turističkoj destinaciji za brojne strane i domaće turiste.

Njezini vlasnici Oliver Novački i Julijana Seleši Novački ponose se podrumom vinarije staromodnog (“starovinskog”) izgleda i ambijenta te novootvorenom kušaonicom vina i vinoteke koje su prikaz tradicije proizvodnje vina stare nekoliko stoljeća. Vinogradi se prostiru na nadmorskoj visini od 160 do 200 metara. Poslovanje firme je započelo 2010. godine, ali prva vina odrađena su s berbom 2012. godine.

Ime vinograda “Svijetli dvori” potječe još iz doba ugarske vladavine, kad je bio poznat kao kao “Vilagos var”, što u prijevodu znači “Svijetli dvori”. No ondje više nema dvora. Stari objekt je srušen, zadržan je samo podrum – gator, bunar čija je dubina zahvata vode na 46 metara, te zanimljiv spomenik – krajputaš iz 1846. godine, podignut po nalogu pukovnika austrougarske vojske.

Uz vinograd prolazi Turski put, negdašnja rimska cesta koja je išla od Batine do Belog Manastira, koju su obnovili turski osvajači, pa je među Baranjcima ostala upamćena pod nazivom Turski put.

‘Berba kod nas traje mjesec dana, ovisno od lokacije i zrelosti grožđa’, kaže Oliver Novački/PD

Povećanje kapaciteta
Vinogradi su u punoj reproduktivnoj snazi, a stari su između 7 i 12 godina. Trenutačno se prostiru na 13 hektara, a broje 52 tisuće trsova.

“Prvi vinograd sađen je 2007. godine, na 4,5 hektara. Lokacija se zove (na mađarskom jeziku) “Vilagos Var”, prijevod je Svijetli dvori, pa smo tako i vinariju nazvali. Na početku smo prodavali grožđe Belju, erdutskim podrumima. Prvi puta smo se okušali u proizvodnji vina 2012. godine sa skromnih tisuću litara.

Motivacija za daljnji rad su bile razne nagrade i zadovoljni potrošači. Od 2014. godine porasli smo na kapacitete od 12000 litara. Već 2016. godine kupili smo vinograd od 8,5 hektara. Sad raspolažemo sa otprilike 13 hektara vinograda, odnosno sveukupno 70 tisuća litara kapaciteta vinarije”, poručuju iz vinarije.

U njihovom timu osim Olivera i supruge Julijane, zaposleno je još dvoje stalnih radnika te po potrebi sezonski radnici. Vlasnik Oliver Novački položio je za vinara i vinogradara, a njegova supruga Julijana za sommeliera, te se u budućnosti nadaju da će i djecu uključiti u posao. Proizvodnja se vrši na tradicionalan način, a cijene vina kreiraju se godišnje, ovisno od troškovima u toj godini, ali i o kvaliteti vina.

“Možemo reći da se berba vrši ručno, proces je klasika od muljače pa do prešanja, a fermentacija je kontrolirana. Čekamo najbolju fiziološku zrelost grožđa te prema njoj proizvodimo i kasne berbe tj. predikate. Poznati smo po predikatima”.

Brend kuće - Jarčevo brdo

Proizvodnja se vrši na tradicionalan način, a cijene vina kreiraju se godišnje, ovisno od troškovima u toj godini, ali i o kvaliteti vina.

Istaknuti vinski predstavnici
“Od 13 hektara vinograda, na 10 hektara imamo graševine. Berba kod nas traje mjesec dana ovisno od lokacije i zrelosti grožđa te na taj način u mogućnosti smo dobiti različite graševine. Od toga je kasna berba pod imenom graševina “Jarčevo brdo” na koji smo ponosni i brend je naše kuće. Vino je kremozno, medenih nota i okusa orašastih plodova. Postotak alkohola je između 13% i 14% ovisno od godine do godine”, istaknuo je vlasnik vinarije Oliver.

Graševina “Jarčevo brdo” bistro je vino, žućkaste boje, ugodnog toplog mirisa, dominantno voćnog profila s naglaskom na zrelo voće, osobito breskvu. Vino je pune strukture, ali ugodnog pitkog okusa, dobrog trajanja. Kao vino mekano ugodne pitkosti može se konzumirati samo, a može se poslužiti i uz jela srednje začinjenosti.

U liniju “Predikata” ubrajaju se izborna berba graševine, kasna berba graševine i izborna berba Chardonnay. Kasna berba graševine vino je bistro, žute do tamnožute boje, dominantno desertnog tipa mirisa kao posljedica prosušenog grožđa. Bogata je aromama prezrelog i dozrelog voća te primjesama pekmezastih nota. Okus je polusladak, a pije se uz slastice, guščja jetrica ili samo.

Izborna berba Chardonnay bistro je vino, slamnato žute boje. U mirisu se oslobađaju note citrusa, a nakon otvaranja javlja se aroma dozrelog voća, s primjesama tropskog voća. U proizvodnji je naglasak na optimalnom roku berbe i zadržavanju svježine. Cijene ovih vina kreću se od 9,95 eura do 19,91 eura po litri.

Vinarija je sudjelovala i na više lokalnih, državnih i međunarodnih natjecanja. Jedan od njih je “Decanter” na kojem su dobili srebro za graševinu Izbornu berbu 2015. Trenutačno se bave povećanjem sortimenta u novom vinogradu koji je od važnosti za budućnost.

Ponuda za posjetitelje
Posebnost proizvoda Svijetlih dvora je ekološki uzgoj domaćih životinja od kojih su na tradicionalan način pripremljeni autohtoni suhomesnati proizvodi, posebice kulen. Slavonski kulen uveden je u listu zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske, a od mliječnih proizvoda, izdvajaju sir.

“U našoj kušaonici nalazi se i Klet kapaciteta do 40 osoba. Osim vina, kuhamo domaće baranjske specijalitete kao što su fiš, čobanac, peka, perkelt itd… Baranja u posljednjih nekoliko godina bilježi povećanje dolaska turista te smo s našom eko-gastro ponudom zaokružili priču”, zaključuju iz vinarije.

Od ekološki uzgojenog voća i povrća posjetitelji mogu pronaći kompot, pekmez i svakojake kisele salate, zimnice. U ponudi je i med, proizvod medara, ujedno i glavni sastojak u pripremanju tijesta za izradu licitara koji svojom ljepotom uz suvenire krase unutrašnjost vinoteke.

Komentirajte prvi

New Report

Close